Strömsholms Brygghus: Post-Kari

Post-KariGlädjen är total – Sveriges vanliga mataffärer fylls av mer och mer folköl som är tillverkat med omsorg och kärlek. Strömsholms Brygghus är ett av de bryggerier som jag följt under lupp både när det gäller folköl, lättöl och ”vanlig” öl.
För varje gång jag smakar en folköl från något av sveriges hantverksbryggerier så känner jag att det finns hopp även för ölen med lägre alkoholhalt – ingen av de ölen som jag testat har handlat under medelbetyg, vilket är mer än vad man kan säga om den massproducerade ”folkisen” som man kanske annars väljer att dricka.
Skål på er nu – här ska vi njuta Post-Kari; en rejält fin folk-pale ale! 🙂

I glaset faller Kari naturligt, vackert porlande och lämnar ett fantastiskt frodigt, säkert 10 cm högt skum med miljontals alldeles lyckliga och gyllene bubblor. Skummet lämnar ordentligt med spår på glasets kanter.
Drycken är såklart grumlig och gyllene orange.
Den luktar gott och ordentligt ”pale ale:igt” med frisk citrus i humledoften. Baktill finns en robust maltgrund med en härligt lockande godissötma.
Dags att smaka!
Första munnen har en bra maltsmak med ett uns tjära initialt. Munkänslan är len och bred. Jag anar ytterst lite koriander och eftersmaken är mycket fin med citrus och lite beska i kinden.
Min andra mun ger mig smaksensationer av lite jäst, mer humle men ingen tjära. Eftersmaken är nu stickigt besk.
Jag stannar upp och funderar; det enda som avslöjar att det här är en folköl hittills är just när jag sväljer – där saknar jag lite av smakerna som en starköl vanligtvis ger.
Jag tar en klunk för att smaka lite till och här får jag nu en skön kolsyra, kort beska och en ren och fin maltsmak.

En folk-pale ale, kan man tänka sig vad kul!
Det här är naturligtvis inte någon Dale’s Pale Ale och jag misstänker att ölsorten är svår att göra med den här blygsamma alkoholmängden?
Som Pale Ale blir det svårt för Kari att nå upp till de ”riktiga” varianterna men som en folköl så får den ett högt betyg och om jag bara skulle betygsätta skummet så hade den fått 9/10!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer N/A (Säljs i dagligvaruhandeln)
Namn Post-Kari
Volym 500 ml
Pris 17-20:-
Land Sverige
Alkoholhalt 3,5%
Bryggeri Strömsholms Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *