Rokko Beer: Mature [熟]

De japanska tecken som återfinns i alfabetet kanji, talar ofta delar av en berättelse. 熟, vilket betyder mogen, lånar andra kanji-tecken för att bygga upp sitt ord; eld, huvud, barn och mun. När jag själv lägger samman orden, finner jag att jag förstår meningen av sammansättningen. Japaner är genier när det kommer till uppyggnaden av de intrikata bokstäverna som bildar grunden till det skrivna språket.

Rokki Biru vill påvisa sin mognad genom sin tolkning av vad jag skulle vilja likna vid en blandning av komplex ale och en gnutta mognad från en Barley Wine-typ. I grunden ligger en fin caramel-malt och om jag förstår korrekt, har champagnejäst även använts.

Etiketten är, liksom ölen, ett riktigt mästerverk. Feta, yviga penseldrag gör att namnet i guld står sig som en drakes siluett mot den svarta bakgrunden. Det går helt enkelt inte att motstå att köpa denna öl!

Bryggeriet rekommenderar att ölen ska hålla en temperatur på 20°C när den serveras, men jag provar min något svalare än rumstemperatur (i ett charmigt hotellglas). Skummet är högt och bjuder på en gyllenvit krona som lägger sig relativt snabbt. Drycken är grumlig med en bärnstensaktig färg – nyansen lutar nästan åt nyponsoppa.

Doften bekräftar att detta kommer att handla om en mogen upplevelse. Jag känner skogig kola med en mjuk, lite stickande karaktär och det finns dofttoner som påminner starkt om ett Barley Wine med mycket fatkaraktär.

Min första smakomgång bjuder mig på en dominerande mogen karaktär där jag upplever både fatkaraktär och vinösa druvtoner. Eftersmaken är ganska besk och stum och levererar mycket malt och druvor. Nästa munfull höjer upplevelsen av Barley Wine och fat trots sin ringa alkoholhalt, vilket är oerhört intressant då jag ofta känner dessa sensationer i betydligt starkare öl.

En klunk av denna primadonna ger mig en fyllig och varm smak där eftersmaken är sparsam men längtan efter mer är riktigt stark.

Detta är en ale som bjuder på en förvånansvärt djup karaktär. Jag är både imponerad och överraskad över den komplexitet och de mörka toner som jag upplever trots den något låga alkoholhalten och det faktum att ölen egentligen klassas som en Pale Ale. Jag är otroligt glad att jag föll för den vackra etiketten och spontanköpte denna öl!

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer N/A
Namn 熟 (Jap: Juku Eng: Mature)
Volym 330 ml
Pris 500 Yen (c:a 39:- )
Land Japan
Alkoholhalt 6,5%
Bryggeri Rokko Biru [六甲ビール]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *