Roslagens Brygghus: Gårdslager

 

I somras gjorde vi en liten utflykt som både gick i familjens och Pokémonjaktens tecken. Efter en trevlig lunch där vi trängdes med andra som skyddade sig under regnskurarna, råkade jag glida in på det lokala Systembolaget för att inventera de lokala bryggeriernas brygder.

En av flaskorna jag fick med mig hem var Gårdslager, från Roslagens Brygghus; en småskalig producent från hjärtat av Roslagen. Ölsorten lager brukar ju luta åt det ljusa, smaklösa hållet men den här skapelsen skulle visa sig bjuda på en del överraskningar, både för öga och mun.

Väl upphälld i glaset, slås jag av ölens läckra, ljust beigebruna skum som går i klara gyllene toner. Det försvinner snabbt och låter glasets kanter vara helt rena, utan spår. Drycken är aningen grumlig och liknar i sin färg något kopparaktigt; den är mörkt gyllenfärgad och på bottnen trängs myriader av bubblor.

Doften är riktigt fräsch och bjuder på robusta malttoner blandat med svaga nyanser av kola och lite bröd.

Första smakomgången ger en svalkande och len munkänsla. Malten smakar lite knäckiga och humlen lutar åt det växtliga hållet med inslag av barr.
Eftersmaken är tydlig i sin beska. Den är torr och krispig på något sätt.

Andra munnen av ölen bjuder på en godisliknande kolasmak, men på ett fräscht sätt. Annars är humlen försiktig som snarare biter än smakar. Denna gången är eftersmaken lite vänligare, där jag först känner av malten, som sedan följs av humlen som sätter beska på tungan.

En klunk i vanlig ordning då. Här upplever jag ölen som fantastiskt uppfriskande. Jag tycker att det är rejält modigt med humle i smaken för en lager, något som tillför en mycket bra balans och där helhetsupplevelsen pendlar mellan fräschhet och robust malt.

Gårdslager från Roslagens Brygghus är en riktigt bra lager som friskar upp sinnena ordentligt. Kombinationen av humlesorterna och valet av malt gör detta till en favorit på middagsbordet en sommardag!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 30980
Namn Gårdslager
Volym 330 ml
Pris 22,30:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,3%
Bryggeri Roslagens Brygghus

Roslagens Brygghus Gårdslager finns att beställa till ditt lokala Systembolag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *