Sigtuna Brygghus: Winter IPA Organic

Winter IPAEfter Sigtuna Brygghus tungviktare Midvinterblot (som passar alldeles utmärkt till efterrätten eller brasan) kommer nu mina tankar kring deras givna tillskott till julbordet: Winter IPA!
När det gäller öl som man kan ha till julbordet så delar jag upp dem i två kategorier: de som spär på helhetskänslan av jul och som går hand i hand med smakerna från julmaten och de som tar fram nya smaker i (och kanske fräschar upp) alla de vanliga smakerna på tallriken.
Sigtunas vintriga IPA tillhör definitivt den senare kategorin – den som lyfter fram nya smaker och skär igenom den feta smaken som vi så ofta njuter av precis innan tomten och Kalle Anka.

Efter att ha granskat etiketten, beundrat rävens nyfikenhet på bilden och hindrat mig själv från att tralla på mardröms-räv-låten som vill börja spela i huvudet så lyfter jag blicken till glaset och granskar vad som bjuds.
Skummet är gulbrunt och bubbligt och når kanske någon centimeter över ytan.
Drycken är ganska klar och färgen drar åt det mörka, rödbruna hållet.
Lukten gillar jag med en gång – här trängs under granen en förnämlig smörkola och  brödighet tillsammans med choklad och skön, mustig malt.
Jag öppnar första smakgåvan, tar en försiktig mun och gläds omedelbart av härligt mjuk malt med brända nyanser blandat med lite alkohol och den där ljuvliga caramel (eller kola) smaken.
Eftersmaken är fin och skön, alldeles lagom besk. Jag känner en smörig humlesmak som lämnar tungan torr.
I min andra smak känner jag betydligt mer maltsmak, mer sköna kola-toner och en svårslagen friskhet i humlen.
Eftersmaken är nu lite mer påtaglig i beskan och en aning rökighet framträder också. Återigen njuter jag en skön, svalkande torrhet i munnen.
”Mellan-tuggorna-klunken” bjuder en dunkel maltsmak med fräsch citrushumle som uppbackning.

Överlag så måste jag säga att det här känns som en väldigt genomtänkt och välbalanserad IPA som passar alldeles utmärkt till all fet julmat. Humlen kommer verkligen att ta fram helt nya smaksensationer i både korv, köttbullar och dopp i grytan.
Är du sugen att prova den här ölen innan jul? Då kan jag intyga att den även kompletterade ”Pasta Bolognese” på ett alldeles förnämligt bra sätt!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 11319
Namn Winter IPA Organic
Volym 330 ml
Pris 19,90:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 6,0%
Bryggeri Sigtuna Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *