Stallhagen III

IIII min svit med fyra recensioner av öl från Stallhagen har turen kommit till lagerölen som rätt och slätt kallas III. Den svåraste ölen att brygga är ju som bekant lagerölen eftersom den egentligen inte smakar så mycket. Den ska ju vara kall, läskande och ha en bra maltbas samtidigt som humlen måste väga in perfekt. Minsta fel i bryggprocessen välter balansen och kan få en lovande bira att smaka illa.
Hur klarar sig Åländska Stallhagen då?

Bryskt häller jag i den kalla lagern i glaset och möts glatt av en rejäl skumkrona som frasar skönt. Färgen är väldigt ljus och går i vitt med gula nyanser.
Under skummet skvalpar ölen omkring och bjuder på ljusa gyllene färger trots sin grumlighet.
Näsan bjuds på en rejält tjock maltgrund men också lite mjukt stickig humle som känns sådär alldeles lagom.
Med en liten munfull sitter jag och känner efter vad ölen egentligen smakar. Jag hittar såklart den sköna malten som väldigt kort glimmrar till lite i aningen lakrits. Ölen känns mjuk, len och fyllig.
Eftersmaken är lite besk med torrhet på tungan och efter en liten stund känner jag den lena maltsötman som stannar kvar ett tag.
När jag tar en större mun känner jag tydligare av sötman och mjukheten från malten blandat med lite spannmål och ytterst lite jäst.

Ja, det finns inte mycket annat att säga än att Stallhagen minsann träffar rätt i sin lager också. Det är en mycket ren och frisk öl som slår det mesta jag smakat när det kommer till den här öltypen. Ett perfekt köp på Finlandsfärjan istället för ”det där andra skräpet”!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer N/A
Namn Stallhagen III
Volym 330 ml
Pris c:a 25:-
Land Finland (Åland)
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri Stallhagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *