Stallhagen US Red Ale

Stallhagen US Red AleRed Ale är en relativt ny favorit i min lilla ölvärld där Pale Ale och IPA länge har ägt de högsta placeringarna. Jag gillar verkligen smakutrymmet som finns i den här öltypen där knäckighet blandat med lite dovare humlesensationer gärna finner sin plats.
Nu är det dags att smaka den Åländska varianten US Red Ale från Stallhagen, står den sig väl mot ”klassikern” 5 A.M. Saint från Brewdog?

Återigen använder jag ett av glasen som jag fick med i mitt lilla ”souvenir-kit” som jag köpte på båten där resan i Stallhagens smaker började. Som ölglas känns de lite väl små men passar ändå bra att smaka med. Min ale ser lite grumlig ut i glaset och är såklart röd till färgen, mörkröd blandat med bärnsten närmare bestämt.
På ytan ligger ett krämigt och fluffigt skum på några centimeter där kronan lyser läckert i gyllenbeige toner.
Ölen ser så lockande ut i glaset att det inte tar lång tid innan näsan hittar dit. Jag möts omedelbart av den distinkta doften av smörkola men även en vänlig humlekaraktär. Vidare känner jag rostad malt blandat med lite rökighet och bröd, riktigt mumsigt!

Smaken slår mig som mycket smörig och bjuder mig, förutom den väntade sensationen av smörkola, även på sötma, rökighet och lite försiktig rostad malt. Eftersmaken består av klara kaffetoner med beska på tungspetsen. En känsla av torkad frukt eller bär stannar kvar ett tag också.
Min andra smakomgång innehåller mer av den härliga rökiga smaken som passar bra tillsammans med russin, kaffe och massvis med len, sötaktig malt. Nu är eftersmaken klart torr och besk på tungan med kaffe och malt som dröjer kvar.

Jag tycker att Stallhagen US Red Ale är en riktigt välgjord öl som träffar mitt i prick på många av de saker som jag gillar hos den här typen av ale. Smörkolan, rökigheten, fruktigheten och den fantastiskt vackra färgen gör det här till en värdig utmanare i titelmatchen om den godaste red ale jag smakat än så länge.
Jag ser med glädje att Wicked Wine har sett till att den finns att beställa via Systembolagets hemsida, vilket innebär att du slipper Viking Line-båten!

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 30023
Namn Stallhagen US Red Ale
Volym 330 ml
Pris 28,30:-
Land Finland (Åland)
Alkoholhalt 6%
Bryggeri Stallhagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *