Strömsholms Brygghus: En riktig lättöl

En riktig lättölI min växande svit om öl från Strömsholms Brygghus kommer här deras flaggskepp för öl som man faktiskt kan dricka, njuta och sedan köra bil efter en stund. I våran lilla svenska ölsfär finns det verkligen inte något stort utbud av njutbara lättöl eftersom det mesta smakar utspädd, massproducerad skräpöl. Tur har vi då att det finns några ”mikrobryggerier” i Sverige som faktiskt brygger lättöl på rätt sätt dvs avslutar jäsprocessen tidigare för att inte få för hög alkoholhalt.
Skummet är fantastiskt – det bjuder på en krona som är flera centimeter hög och ett skum som riktigt glänser i sin ljusbeige, tjocka och kompakta härlighet.
Drycken är förvånansvärt mörk och tonar nästan åt det rödbruna hållet – självklart är den halvgrumlig och från bottnen kämpar sig små bubblor upp mot ytan.
Ölen luktar inte lättöl på något sätt utan här har burkig metallsmak fått ge plats för fräsch malt som påminner lite om smörkola och lite somrig humle.
Jag bjuds en mellantung munkänsla och smaken består i härliga rostade toner av malt som vägs upp bra med en distinkt men vänlig beska.
Eftersmaken kittlar med mycket frisk beska och kolsyra – återigen ler jag över det faktum att jag slipper känna metallisk blasköl-smak.
Andra smakomgången ger rostade eller brända toner av malt som nu kombineras med lite tjära och så småningom en platt beska som stannar kvar ett tag på tungan.
En törstig sommarklunk ger en underbar svalka, lagom djup i den rostade smaken och kompletteras fint av en väl avvägd beska.

Japp – en riktig lättöl är det! Den smakar mycket och den smakar väldigt bra.
Kanske behöver jag erkänna att jag saknar krispigheten och ”smakboosten” från en öl som är starkare än 4,5% men med tanke på den låga alkoholhalten så är detta ett fantastiskt hantverk!
Rapportera gärna i kommentaren om ni har hittat ”En riktig lättöl” i din affär – jag hittade min på Sabis (Fältöverstens Galleria).

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer N/A
Namn En riktig lättöl
Volym 330 ml
Pris C:a 20:- (17-19:- )
Land Sverige
Alkoholhalt 2,2%
Bryggeri Strömsholms Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *