Strömsholms Brygghus: Gråskägg

Gråskägg och snövitHittills har jag smakat på fyra av Strömsholms elva öl och min upplevelse av dem har varit klart över medelbetyg. Nu vill jag då tillägga att jag har vuxit upp till att bli ”rätt” kräsen när det kommer till öl. Jag vet att betygen som figurerar i bloggen i allmänhet ligger runt sju till nio men då får du ta i beaktning att jag får inspiration till att skriva genom att dricka bra öl – en hel del öl har fått tre rader text i mitt anteckningsblock innan jag kort och gott konstaterat att ”den här ölen är inte intressant, jag tänker inte skriva mer”.
Ingen av Strömsholms Brygghus har fått tre rader i min bok – tvärtom, alla ölen jag har smakat har fyllt sidorna till fullo så även om en del av brygderna har fått betyget 6/10 så är helhetsupplevelsen intressant och smaken riktigt bra.
Gråskägg förvånar dock med sitt sanslöst logiska ”nytänk” där sälta och alkohol verkligen får spela förstafiol när det kommer till smak-katalysatorer.
Varsågod, här kommer Strömsholms första rejäla high score!

Gråskägg är en rökig, torr porter som i glaset bjuder på ett ljusbrunt, generöst skum som är flera centimeter högt.
Färgen är såklart väldigt mörk i härligt brunröda toner men drycken är ändå klar så på något sätt måste jag ändå säga att jag ser igenom ölen.
Lukten är mustigt rökig och bjuder på nyanser av tjära och lakrits som en eftertanke tillsammans med mycket rostad malt och lite syrlighet.
När jag smakar ölen så slås jag igen av känslan att den här ölen utlovar något för näsan som gladeligen infrias på tungan!
Här känner jag en klart rökig smak som är relativt tunn och torr i munnen. Det är en kraftig upplevelse som dock har vett att sansa sig och utmynna i någon slags lugn eftersmak av rök, tjära och beskhet på tungan.
I andra smaken känns sältan av i munnen tillsammans med mer rökighet och en liten försiktig beska på tungan. Eftersmaken är lite fet i känslan som blandas lättsamt med torrhet.
En klunk ger mig minnen av rökt västkust-ål som stoltserar med rökt karaktär blandat med en fet känsla. Eftersmaken är nu mycket behaglig och lämnar lagom mycket rökighet i maltens tecken…

Ja vad ska jag säga? Det här var en mycket behaglig porter som passar utmärkt att smutta på i ensamhet – den känns ibland som en tugga av en välrökt, god förrätt.
Rökigheten är mycket väl avvägd och kompletteras bra med beskan, sältan och beskan. Jag kan inte annat än att gilla gråskägg och ger den därför betyget…

Betyg 8/10
Artikelnummer 88808
Namn Gråskägg
Volym 500 ml
Pris 31,60:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,8%
Bryggeri Strömsholms Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *