Sundbybergs Köksbryggeri: Halvlager

HalvlagerDet är alltid roligt att botanisera i de olika Systembolagsbutikernas hyllor när man återvänder till en butik där man inte varit på ett tag. Som sann ölentusiast rotar jag inte bara runt i hyllorna för ”små partier” utan letar alltid frenetiskt efter något lokalt, något unikt för just den butik som jag besöker. Bromma Blocks har ju ett ganska bra sortiment av öl men vad som är kul är att jag ofta hittar några nya, lokala öl här med!
Den här gången hittade jag en öl som jag tidigare inte smakat: ”Halvlager” från Sundbybergs Köksbryggeri, ett bryggeri som verkligen har högt i tak eftersom de huserar i en kyrka (med 13m takhöjd) i centrala Sundbyberg!

Ölen är av Kölschstil, vilket bryggeriet beskriver som att den påminner om en lager ”…men är fylligare och har vissa smaktoner som avslöjar att det ändå är en ale.”
Ja, vi öppnar väl och smakar då!

Jag får med enkelhet en riktigt hög skumkrona i glaset, en krona som är vit och innehåller lite gråa toner. Skummet är ordentligt tjockt och lämnar tydliga spår på glasets kanter.
Själva ölen är lite halvgrumlig och har en mörkt gyllengul färg.
Det luktar fräscht av malt och den välbalanserade Amarillohumlen bjuder på fruktighet i form av citrustoner som blandas bra med läskande godis.
Jag smakar lite försiktigt och känner en lite söt och träig karaktär. Jäst finns definitivt i smaklandskapet också. Eftersmaken upplever jag som torr och lite besk på tungan.
Jag tar en munfull till och nu känner jag smaken av gammaldags godis, jäst och skön, fin humle. Eftersmaken är lite svagare nu och har en mer mjuk, rund karaktär. Smaken av humlen stannar kvar längre men beskan är svagare.
En klunk bjuder på en mjuk, len känsla som är riktigt svalkande, mjuk och snäll.

Ja, vad kan jag säga annat än att detta är en fyllig och svalkande öl som utan att kompromissa med sin egen smak, lämnar gott om utrymme för ytterligare smakupplevelser tillsammans med mat. Med andra ord: God för sig själv eller med tilltugg!

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer 87503
Namn Halvlager
Volym 330 ml
Pris 24,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,2%
Bryggeri Sundbybergs Köksbryggeri

Ölen finns för tillfället att köpa på Systembolaget i Sundbyberg, Bromma Blocks och Solna, den går även utmärkt att beställa för avhämtning hos ditt lokala bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *