Strömsholms Brygghus: Tok-Olle

Tok Olle

Strömsholms Brygghus var ett av de få bryggerierna som jag inte hann med att besöka så länge under SBWF förra året – jag sprang förbi dem precis mot slutet av dagen när jag hastade till Brewdogs monter och hann bara smaka på deras lättöl (vilken var riktigt fin).
Nu har jag lyckats stämma träff med några av deras brygder i alla fall och först ut blir ”Tok-Olle” som är namngiven efter ett unikum till människa som enligt historierna ”frilansade” inom postyrket genom att byta ut folks post – lite ”brevlåderoulette” helt enkelt! 🙂

Nu skall det bli riktigt intressant att smaka på denna, enligt etiketten, snällare, ljusa ale där tonvikten ligger mer på malten än på humlen.

Ögat gläds en mycket sprudlande, rejält gyllenfärgad dryck med ett storbubbligt skum där mönstret av bubblor är symmetriskt – nästan som att det finns ett mönster i skummet. Ölet är ganska klart och retar mig att smaka på en gång.
Jag sansar mig dock och luktar lugnt och fint på ölet och känner en tjock lukt av malt och något sött som kola eller godis.
I munnen upplever jag denna ale som ljuvligt snäll med en generös dos av något karamelliserat (tydligen används munchenermalt vilket kanske förklarar lukten av kola och den ”karamelliserade” smaken).
Olle är inte speciellt besk utan levererar istället en tjock, bred och faktiskt lite söt smak.
Eftersmaken är ganska torr och levererar en väldigt kort beska – ljuvligt!
I min andra smakomgång känner jag en doft av kolaremmar när jag sätter glaset till munnen och nu smakar alen ännu bättre, den bär nästan lite honungskaraktär (minus sötman) och mot slutet känner jag en svag jästsmak som tonar ut i den fina maltsmaken.
Hittills så når Tok-Olle upp till 6/10 poäng men som ni kanske vet så dricker jag alltid hela ölen eftersom jag tycker att karaktären ändras ju längre man njuter av ölen.
I detta fall så är det definitivt till Olles fördel för när jag tar den allra sista klunken tänker jag för mig själv att det här var ju faktiskt en riktigt trevlig öl som jag definitivt vill dricka mer av – slutbetyget landar på…

Betyg 7/10
Artikelnummer 88983
Namn Tok-Olle
Volym 500 ml
Pris 28,80:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri Strömsholms Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *