Värmdö Bryggeri: India Pale Ale

IMG_2340I den än så länge korta följetongen (2 avsnitt) av sagan om Östersjöns drottning (fyren som tar upp störst yta på Värmdö Bryggeris vackra och stilrena etikett) är turen nu kommen till deras IPA eller India Pale Ale.
Det alldeles nya bryggeriet på Ingarö levererade i sista blogginlägget sin Premium lager (se recensionen på FoodieYuko) som var mycket intressant även om den var en smula ung och vilsen i delar av smaken. Just därför blir det intressant att smaka deras IPA eftersom den ju borde ha betydligt mer karaktär och vinnarskalle…
Jag använder det resterande utrymmet i blogginläggets inledning till att lovprisa etikettens utseende – kalla det gammalmodigt om du vill men jag är uppriktigt sagt hänförd över den klassiska stilen och de sköna formerna. Det skulle vara högintressant att se hur ölen ser ut (och smakar) på burk också!

Så…till avsmakningen av denna IPA då!
I glaset presenterar sig Värmdö’s stolthet som en brusig våg på havet – det skummar vackert ljusgult men lugnar ned sig ganska fort och där under själva vågskummet observerar jag en härligt grumlig dryck med mörkt orange ton.
Lukten ger mig lite alkoholstick i näsan trots sin relativt låga alkoholhalt på 5,7% – jag förnimmer lite skön karamell-luktande malt och sedan en svagt stickande humledoft. Jag undrar vad det är för humle de använt… inte är det Cascade eller Amarillo i alla fall…
Smaken slår till på en gång med sin beska där baksidan bjuder på lite jästtoner och en torrhetskänsla – inte så mycket annat.
Mer provsmakning ger mer beska i strupen och på tungan tillsammans med en svagt metallisk klang.
När jag tar av mig smakhatten och bara lutar mig tillbaks för att njuta en klunk av ölen så upplever jag en mycket behaglig maltkaraktär med precis lagom beska – inga konstigheter men inte heller några överraskningar.

Sammanfattningen blir ett betyg över medel (en stark 6/10) – det är en bra IPA men personligen saknar jag en fruktigare sensation – varför inte köra lite torrhumlad Amarillo?
Som sagt – inte riktigt min stil när det gäller India Pale Ale men ändå en rejält bra öl från nystartade Värmdö Bryggeri.
I Stockholm kan man få tag i denna lokalt producerade IPA på en del lokala Systembolag – annars kan du beställa en 33cl flaska för 23,40:- i beställningssortimentet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *