Akashi no Kimi Weizen

Om du sätter dig ned och Googlar Akashi no Kimi, får du förmodligen en hel del träffar på något annat än öl. Faktum är att den kvinnliga karaktären (The lady of Akashi) är en av karaktärerna i den allra första japanska novellen: The Tale of Genji, vilken publicerades för första gången år 1021.

Den unga kvinnan av nobel börd växte upp i provinsen Harima, som på den tiden hade ett ganska dåligt rykte. Ölen vill nog lyfta upp Kimi från slummen, då bryggeriet Akashi Brewery har valt att göra en öl av Weizen-karaktär i hennes namn.

Nu återstår att se om de har lyckats bringa henne rättvisa.

I provglaset för veteöl tornar skummet upp sig som ett smutsvitt, majestätiskt torn men kryper snabbt ned mot ytan igen utan att lämna rester på glasets kanter. Det är svårt att väcka liv i den bräckliga kronan igen.
Drycken är försiktigt disig och färgerna går i en ljust gyllene skrud med tydliga gula toner.

Doften är frisk och fräsch av mogen banan blandat med något syrligt, nästan fränt på näsan – känslan är nästan lite kemisk.

Min första mun av ölen skänker mig tydliga toner av veteöl med ett härligt inslag av banan som inte tar över eller blir jobbig på något sätt. Balansen mellan sötma och syrlighet är i det närmaste perfekt! Eftersmaken upplever jag som något dammig med mycket malt och lite strävhet på tungan.

Andra smakomgången ger mig mer av den sköna vetemalten som känns oerhört välbalanserad med banansmakens sötma. Eftersmaken är nu väldigt ren och endast den sträva vetemalten och lite syrlighet känns på sidorna av tungan.

Jag tar en försiktig klunk utan att smaka först och belönas efter en kort stund inte med något annat än en fantastiskt uppfriskande känsla.

Akashi no Kimi är en väldigt bra weizen-öl, läskande som en sommardag. Jag brukar inte till fullo uppskatta skumbanan-smaken som jag upplever i en del veteöl men i denna version, känns den mogna banansmaken som ett fantastiskt komplement till maltbasen.

Sammanfattning

Betyg 7/10 (stark sjua)
Artikelnummer Inte tillgängligt
Namn Akashi no Kimi Weizen
Volym 330 ml
Pris 300 Yen (c:a 25:- )
Land Japan
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri Akashi Brewery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *