Akashi Tako Beer

Den japanska kulturens frammarsch i västerlandet, kombinerat med hyllningen av den egna populärkulturen, innebär helt nya sätt att marknadsföra företagens produkter. En populär trend i ölvärlden är att döpa om och så smått modifiera receptet till en framgångsrik brygd, för att sedan nå en helt ny målgrupp.

Även om Tako Beer från Akashi Brewery ser ut att vara en bläckfisköl när jag tittar på flaskan (tako betyder bläckfisk), finns såklart vare sig tentakler eller bläck representerade i brygden. Däremot innehåller flaskan en pilsner som i princip är identisk den som levereras under namnet Akashi Kaigan Beer.

Det är dags att gå på djupet med detta blötdjur till pilsner för att ta reda på om etiketten höjer värdet eller ej.

Ölen landar i glaset med ett skönt ljud och snabbt tornar skummet upp sig längs kanterna. Skummet sjunker undan ganska snabbt och stannar upp några millimeter över ytan. Kronan är ganska ojämn, men bjuder ändå ett litet skådespel i sitt frodiga, böljande utseende. Själva drycken är lätt disig och färgerna går åt det lite mörkare, gyllengula hållet.

Doften bjuder på en upplevelse som lånas från en Saison; jag hittar både fruktig friskhet, jäst och en ordentlig portion humle. Istället för grapefrukt eller citrus, levererar dock Tako Beer en doft av nässlor eller någon annan växtlighet blandat med löften om syrlighet.

Första smakomgången är mjuk och len i munkänslan och erbjuder en smak av jäst, växtligheten från humlen och hav på ett sätt som jag inte riktigt kan beskriva. Det är inte så att det smakar salt, utan mer av sjögräs – kanske är umami rätt sätt att beskriva känslan? Eftersmaken ger en kort beska som övergår till maltens värme. Min tunga känns sträv.

Nästa mun av ölen ger betydligt mer växtlighet. Smaken flörtar rejält med den från en veteöl och jag anar mer av en torrare malt blandat med en höig humle nu. Eftersmaken är nu ännu kortare där beskan sätter sig i kinderna.

Jag sluter ögonen och låtsas att jag är tillbaka i Osaka, där jag precis avslutat en härlig omgång av takoyaki (stekta pannkaksbollar med bläckfisk i). En klunk ger mig en stark förnimmelse av den höiga humlen, veteölskaraktär, och sedan ingenting värt att nämna.

Akashi Tako Beer är en OK öl med en rolig och snygg etikett, annars inte så mycket att hänga i granen om jag ska vara ärlig. Jag upplever att malten och humlen har svårt att samsas, något som gör att resultatet inte blir speciellt spännande. Mina tankar kretsar hela tiden kring att detta förmodligen är en öl som är ämnad att avnjutas till mat. Om du provar denna pilsner, gör det gärna till lite japansk restaurangmat som till exempel takoyaki eller tonkatsu (japansk schnitzel).

Sammanfattning

Betyg 5/10
Artikelnummer Inte tillgängligt
Namn Tako Beer
Volym 330 ml
Pris 300 Yen (c:a 25:- )
Land Japan
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Akashi Brewery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *