Barlingbo Bryggeri: Medeltidsöl

DSC_0803Inför medeltidsveckan på Gotland 2015, påbörjades ett samarbete mellan arrangörerna för evenemanget och Barlingbo Bryggeri. För att förstärka känslan av att leva i medeltiden, skulle ett öl tas fram som besökarna kunde få dricka. Bryggeriet skapade tre olika alternativ och erbjöd dem till försäljning för gästerna som kom till halvvägsgillet i Stockholm under vintern 2015. Gästerna fick möjlighet att rösta fram det bästa av de tre ölen.

Resultatet har jag fått smaka eftersom samma vänner som gav mig en flaska av Galgbacken IPA, även lyckades smuggla en flaska Medeltidsöl över sundet!
Laga skölden, vässa svärdet och kyss den fagra mön farväl; nu far vi tillbaks i tiden!

Det är en i det närmaste vild riddare ur ett tornerspel som drattar av sadeln och landar i glaset. Arg verkar han vara, eftersom skummet är fräsande aktivt; det sprudlar och nästan morrar åt mig. Jag hinner se färgerna som går i beige och grå toner, men bara för en stund. Kampen är snabbt över; livskraften i kronan sprudlar, gnistrar men försvinner sedan snabbt till marken. Under ytan ligger en grumlig, djupt rödbrun dryck som med sina skimrande, gyllene toner utlovar hämnd.

När dammet skingrat sig, återstår tystnad och en dov, rökig doft ur glaset. Jag anar en hel del tjära i bakgrunden och någonstans finns tryggheten i malt.
Till slut vågar jag närma mig, jag vågar smaka äntligen!
Det första som slår mig är en tjock maltbas med en rökig, nästan söt smak av tjärpastill. Eftersmaken är snäll och mild med malt och rökighet som stannar kvar ett tag.

En mer genomgående och vågad mun med öl avslöjar en väl avvägd upplevelse av tjära och malt. Känslan är väl inte direkt läskande men tankarna går hela tiden till grillat – jag tror att den här ölen passar alldeles perfekt med grillad spädgris!
Jag försöker att föreställa mig själv som en modig riddare – eller ja, kanske en lakej då – och tar en snabb klunk. Nu möts jag av en fräschare känsla med en gnutta rökighet och lite tjära – gott!

Barlingbo Bryggeri har med sin Medeltidsöl, skapat en robust, välgjord ale som passar perfekt med lite rökt fläsk (kanske en sidbit?) och lite ugnsgrillade rotfrukter. Jag gillar verkligen den perfekta avvägningen av rök och tjära som är alldeles lagom, den kompletterar malten och humlen mycket bra och levererar en bra balans. Nu ska vi se, var lade jag min lans? (Förlåt, jag kunde inte motstå!!)

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 30367
Namn Medeltidsöl
Volym 330 ml
Pris 24,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,9%
Bryggeri Barlingbo Bryggeri

Barlingbo Bryggeri Medeltidsöl finns inte att köpa eller beställa längre tyvärr. Håll dock ögonen öppna under sommaren; vem vet, kanske kommer det en ny öl till medeltidsveckan i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *