Båstad Öl: Premiär

Premiär!Jag tycker att det alltid är spännande att stifta bekanstkap med nya bryggerier – även såhär på ”distans”. Staden Båstad har jag besökt några gånger i sällskap med min mor och far som deltagit många omgångar i Båstad Classic Motor (tror det hette så på den tiden också?). På den tiden minns jag att det antingen spöregnade eller var i det närmaste olidligt varmt men titta på gamla bilar och rota i reservdelskartonger det skulle man ändå…
För drygt ett år sedan (2011) så grundades Båstad Öl av Magnus Viebke tillsammans med vännerna Ulf Johannesson och Dirk Hunger och nu kan man väl lugnt påstå att Båstad har fått en plats på min karta igen.
Bryggeriets öl nådde Systembolagets beställningssortiment som nyheter ”nu” i april och jag lyckades på nävarna om två av dem – ”Premiär” och ”Black” – nu är det dags för avsmakning av ”premiär”-ölen!

Skummet i glaset fyller lätt tio centimeter, det är väldigt ”lager-vitt” och mycket tjockt. Dessutom tar det rejält god tid på sig att sjunka ned.
Själva drycken är halvgrumlig och ljusgul – den luktar ganska tjockt av malt och jäst men doften bärs upp fint av smöriga citrustoner.
Smaken bär till en början en tydlig maltkaraktär som efter en stund tonar ut i en fruktigare sensation av grapefruit. En sval och skön beska känner jag i eftersmaken och tillsammans med torrheten så blir avslutningen mycket behaglig.
Den andra smaken är helt enkelt mästerligt avvägd i sin breda maltbas kombinerat med precis lagom humlebeska – mycket grapefruitsensationer!
Det är varmt så jag har längtat ett tag efter att få ta min törstsläckarklunk och det är inget jag ångrar denna gång – tvärtom! Här kommer en mycket god pilsnerkaraktär som trevar åt citrus- och grapefruit-hållet i humlen. Inte spretigt någonstans utan återigen en fin, välbalanserad, törstsläckare.

Det blir minsann en riktigt bra och solid premiär för den här pilsnertörstande sommardrömmaren. Båstad Premiär har en bra grund, en väl avvägd beska och en skön avslutning som får mig att önska att jag hade några flaskor till…

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89519
Namn Pilsner
Volym 320 ml
Pris 24:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri Båstad Öl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *