Brekeriet: Argouse

ArgouseSå, nu sitter jag här med anteckningsblocket fullt av ord, huvudet fullt av förundran och magen alldeles, alldeles full av Brekeriets senaste underverk; Argouse.
Varför magen känns så full vet jag inte – kanske är det det faktum att Argouse levereras i en 75cl stor flaska (och att jag drack upp allt själv), kanske beror det på kolsyran eller kanske på jäsprocessen. Vad jag vet däremot är varför jag antecknat så febrilt och varför huvudet är fullt av tankar om den här ölen – den är nämligen helt suverän, vilket gör att jag tycker att det är synd att den inte går att köpa längre.

Sagan om brödraskapet Ek blir bara bättre och bättre. Vi som sitter i den upplevande änden kastas mellan smaksensationer, aromatiska storverk och andra vilda äventyr signerat Brettanomyces-jästens säregna och lynniga sinne – allt mästerligt utspelat av bryggeriet Brekeriet.
Argouse är en saga helt för sig själv där 600 unika småberättelser släpptes lösa den 19:e september i form av Systembolagets weblansering. Argouse lanserades samtidigt som rödvin för runt 900:- och inte helt oväntat så blev drygt 200 flaskor bokade inom loppet av några minuter (till skillnad från rödvinerna som, om de inte är bokade, nog fortfarande står kvar och undrar vad som hände). Efter bara 90 minuter hade samtliga flaskor bokats och för oss som lyckats få vår kvot på 2 flaskor återstod nu endast väntan på leverans.
Dagen efter web-hysterin fick jag min bekräftelse på att min beställning var godkänd och ungefär fyra dagar senare så fanns min beställning att hämta – spännande!
På Systembolaget blev jag varse om en stor kartong med ett antal stora flaskor som lös upp omnejden med sin vita, enkla design – ett stort B… När jag fick första flaskan i handen så log jag stort och skrattade en smula; samtliga flaskor var numrerade för hand! Brödraskapet vet precis hur man lockar nördar att köpa deras produkter och nu saknas nog bara de signerade flaskorna, sedan är cirkeln sluten 🙂
OK – som ni kanske märker så har jag en tendens att flumma iväg lite när jag skriver om något som verkligen inspirerar mig så nu får jag nog försöka fokusera lite och börja berätta om ölen innan det här inlägget blir alldeles för långrandigt…

Number 73Det här är en högtid och då får inget gå fel…googla för att se vad jag skall använda för glas till ölen. En stort vinglas, ett tulipglas eller ett pintglas. Check!
Jag häller upp ölen bryskt för nu vill jag att det skall skumma men återigen upptäcker jag att kryddad/smaksatt saison inte skummar så mycket – undrar om jag har rätt i mitt antagande?
Skummet som jag får till är på dryga centimetern, känns tunt och försvinner fort. När jag snurrar glaset kommer det åter och nu observerar jag att det liksom ”väller” ut mot sidorna.
Drycken är gul med lite nyans-stick åt orange och den är rejält mjölkig och dimmig i sin grumlighet. På bottnen av glaset hittar jag några envisa bubblor som vägrar att lyfta på sig eller flytta sig någonstans över huvud taget.
Även om jag känt lukten av ölen redan när jag öppnade flaskan så försöker jag tömma mitt sinne. Jag stoppar näsan i glaset och möts av en rejäl dos ”funk” blandat med jäsande deg. Jag känner också en frisk doft av havtornsbären, lite syrlighet och stampat jordgolv inuti ett stall(!!).
Jag är så nyfiken på smaken att jag inte kan bärga mig – dofterna berättar redan för mig att detta är en unikt vacker skapelse, speciellt för en nyvaken saison/farmhouse ale entusiast som jag!
Det som jag lägger märke till först är munkänslan som är tunn men len. I början smakar Argouse syrligt godis (du vet, de där supersura grejerna) men sedan blommar smaken ut i en sött syrlig havtornssmak som backas upp av en massa citrus.
Jag fortsätter med en större mun och håller kvar ölen länge i munnen – syrligheten och beskan påminner nu starkt om ren citronsaft som får min mun att vattnas.
Bakom dessa starka smaksensationer kommer nu riktigt buskig havtorn blandat med barrskog.
Eftersmaken är otroligt len och fin, den är ganska torr och blommar ut i syrligt godis och en känsla av kåda eller granbarr i munnen efter en stund.
Nu vill jag inte annat än att dricka mer av den här ljuvliga ölen!
En klunk ger en explosion av fräschhet, citrus och frisk svalka i munnen och nu vet jag att detta långa kapitlel är ett av de bättre jag upplevt i min saison-novell!

Kan bröderna Ek misslyckas någonsin?
Jag tror inte det och från vad jag fått erfara hittills så väntar inget annat än storhet, även om mitt omdöme kanske är färgat från den nyfunna kärleken till öltypen…
Från anteckningarna till min recension levererar de en stark åtta med grym fräschhet och svalka men det var ju såklart innan jag snurrade flaskan och drack ölen tillsammans med bottensatsen. Här kommer nu ölen till sin rätt och levererar lika fantastiska doser av Brettanomyces som av citrus, havtorn och ren bryggarkärlek.
Visst är ölen ”funkig”, visst luktar den lite lantligt men det är ju faktiskt en del av öltypens charm – är det en lantöl så är det en lantöl och för mig så blir dessa karaktärsdrag bara ett plus i kanten!
Om du har fått tag i en av de 598 flaskor som jag inte ansvarar för så rekommenderar jag starkt att du delar den här ölen med en vän. Ta det lugnt, njut, anteckna och gläds av en bit svensk ölhistoria.
Nästa torsdag måste jag leta upp bröderna på SBWF och tacka för upplevelserna som deras öl skänker mig…kanske kan jag få deras autografer? 🙂

Sammanfattning

Betyg 9/10
Artikelnummer 11945
Namn Argouse
Volym 750 ml
Pris 159:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,2%
Bryggeri Brekeriet Beer AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *