Brekeriet: Breidur

BreidurMinns du den där känslan som du fick den allra första gången som du smakade en klunk av en riktigt bra ”hantverksöl”? Jag minns den som igår – det var Sigtuna Bryggeri:s Black October! De väl avvägda smaksensationerna och det faktum att eftersmak faktiskt var något positivt kommer jag alltid att bära med mig i mitt malthjärta.
Nu, ett hundratal öl senare, har jag fått samma känsla igen, tack vare Brekeriets Breidur – jag har blivit som pånyttfödd!
Ni som har följt mina äventyr på min och min hustrus site FoodieYuko har säkert lagt märke till att jag har blivit allt modigare i mina utsvävningar bland de mer obskyra ölsorterna och Breidur är verkligen ett kvitto på detta faktum.

Bryggeriet (och ölimportören) Brekeriet gör inga vanliga öl där nere i Staffanstorp – nej, här lyser modet igenom hos bröderna Ek! Istället för att leverera lager, IPA eller stout så fokuserar de på lantöl som är kraftigt inspirerad av de Tyska och Franska öl som de också importerar.
Den något sällsynta jästsorten Brettanomyces (Brett) används i samtliga öl som de idag saluför vilket är intressant i sig eftersom Brett i ölbryggarvärlden anses som ett slags ”ogräs-jäst” som är lika svår att kontrollera som att bli av med.

Så – nu är det väl ändå dags att prova den här annorlunda ölen från det (relativt) nystartade bryggeriet som hyser sådan kärlek och tillit till den säregna jästsorten då…

Ur flaskan glider en grumlig, lemonadgul dryck som tonar åt det vita hållet vid kanterna. En fin, snabb och friskt skummande krona ligger och retar ögat med sitt försiktiga bubblande.
Näsan bjuds på en kraftigt syrlig doft med fokus på jäst och spontanitet där jag anar lite ”lantlukt” och övermogna äpplen.
Min 7-årige vapendragare Maximilian känner lukt av banan och mango som (han slår ihop händerna kraftigt) har blivit ihopmosade och min hustru instämmer med hans påstående gällande mango.
Smaken är i en värld för sig själv med sin syrlighet och beska citronkänsla som flirtar generöst med toner av grapefruit och mango.
Eftersmaken är stumt besk med en kvarvarande jäst- och citrus-karaktär som får mig att genast vilja smaka en klunk till vilket jag självklart gör.
Nu känner jag en jämnt nyanserad smak av jäst, något citrusaktigt och sedan något som jag vill likna vid äppelcider – alltså inte den där söndersockrade cidern som finns på ICA utan en riktigt skön, hemmagjord cider från när du var liten…
Min småländska ”bonnklunk” ger mig en väldigt återhållsam, syrlig upplevelse som bär tydliga spår av mango.

Ja, har du inte gissat det ännu så kan jag berätta att jag verkligen njöt av den här upplevelsen. Den här ölen är fantastisk – det är en av få saisons som jag har smakat men den är verkligen en ögonöppnare av hög rang!
Jag ger Breidur 9/10 för den vidsynte ölentusiasten och jag kan garantera att detta inte var det sista inlägget som handlar om öl från Brekeriet! 🙂

Betyg 9/10
Artikelnummer 89836
Namn Breidur
Volym 330 ml
Pris 59,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 6%
Bryggeri Brekeriet Beer AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *