Burgsviks Bryggeri: Ale

Då var det dags för ytterligare en öl från Gotland, och denna gång blir det från det nystartade och småskaliga Burgsviks Bryggeri som ligger i den södra delen av ön. Än så länge har bryggeriet lanserat fyra olika sorters öl där Ale är en och Citra, Pilsner och IPA står för återstoden av sortimentet.

Personligen har jag aldrig smakat någon av deras drycker, men tack vare mina vänner (och läsare), fick jag tillfälle att prova denna härliga sommaröl!

När denna grumliga och rödbruna ale landar i glaset lämnar den inte ifrån sig ett speciellt högt skum, utan producerar istället en blygsam, ljust gulbrun krona som mäter ungefär en centimeter över ytan. Doften är mustig av malt som blandar sig väl med en försiktig nyans av humle. Jag anar även en svag ton av jäst och något friskt, krispigt som jag inte kan beskriva tydligare än ”rent vatten”.

Första smakomgången ger mig en riklig smak av robust malt. Jag känner även en svag beska från humlen men inte några andra direkta smaksensationer. Eftersmaken är något bitter och innehåller en ganska tydlig grapefruktsmak. Den håller i sig länge.

En andra mun av ölen levererar en gnutta smörkola från malten som gifter sig väldigt bra med grapefruktens beska. Någonstans känner jag också smak från ett mustigt, nybakat bröd. Eftersmaken är nu betydligt friskare där nyansen av smörkola stannar kvar, möter upp, och kompletteras väldigt väl av grapefruktens beska.

När jag bara tar en törstig klunk, upplever jag en riktigt fräsch och frisk smaksensation med läskande grapefrukt. Eftersmaken är nu snäll och lämnar endast en gnutta beska kvar i munnen under en liten stund.

Detta är en robust och lantlig Ale med en riktigt sjysst maltbas som tillsammans med humlen och dess beska citrustoner levererar en bra balanserad smakupplevelse. Mina smaklökar är ense om att denna öl passar förträffligt tillsammans med lite grillad mat en sommarkväll.

Sammanfattning

Betyg 6/10 (en stark sexa)
Artikelnummer 31544
Namn Ale
Volym 330 ml
Pris 22,70:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,5%
Bryggeri Burgsviks Bryggeri

Ölen finns att köpa på Gotland, men går även att beställa till ditt lokala Systembolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *