Coppersmith’s White IPA

Coppersmith's White IPADet blir inte alltid som man tänkt sig…
För flera veckor sedan fick jag ett mail från Göran på Coppersmith’s i Västerås. Ett riktigt glädjebesked förmedlades i det elektroniska brevet – bryggeriets vita IPA hade vunnit Systembolagets upphandling i höstas och ölen skulle lanseras i 32 butikers sortiment den 2 mars! Jag svarade omedelbart på meddelandet och bad om ett smakprov – äntligen skulle jag kanske kunna förmedla känslor om en ny öl innan den fanns i hyllorna i butikerna?

Ölen levererades väldigt snabbt och precis när jag hittade rätt ögonblick att prova den, slog årets influensa till i familjen med full kraft! Det är faktiskt inte förrän nu som mina lukt- och smak-sinnen är återställda och jag har haft tid att skriva om den här mycket välbryggda ölen. Men som talesättet lyder: den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge!

Inget slår känslan då man häller en purfärsk öl i glaset och den vita IPAn som landar i glaset nu är inget undantag. Skummet är väldigt högt och känns levande, kronan är vit och frasig, den fyller med lätthet nästan hela glaset. Sakta försvinner skummet och lämnar öar av bubblor på glasets sidor.

Drycken är lite halvgrumlig och färgnyanserna påminner om en lagers ljusa, gyllene prakt.
Jag stoppar näsan i glaset och luktar. Det är ganska många upplevelser som trängs i glaset här; dels en mustig, nästan dov maltdoft men också lite smörkola, krusbär(?), lite alkohol och någon annan frukt som jag inte kan sätta fingret på – kanske något i citrusfamiljen?

Smaksensationen består till en början i jäst, malt och ganska mycket spannål (vete). Eftersmaken är väldigt torr och känns rejält besk.
I min andra smakomgång tränger den ljuvliga malten igenom ordentligt och bjuder på lite smörig kola men jag bjuds även citrus, bröd och humle. Eftersmaken känns tydligare nu med och handlar om grapefruitens beska och torrhet.
Min törstiga klunk av ölen är full av härligt höig citrus, mycket vetekaraktär och en beska som vet hur man tar för sig i smakregistret.

Coppersmith’s White IPA är en väldigt välgjord öl som tilltalar mig mycket. Vetemalten får en riktigt bra motspelare (eller medspelare) i de grymma humlesorterna Mosaic, Columbus och favoriten Amarillo. För mig är det sannerligen inte sista gången jag dricker den här ölen från det ”nystartade” bryggeriet i Västerås!
Uppskattar du veteöl och är ute efter något lite tuffare, diggar du IPA men vill komma hem till något lite mer jordnära? Då tror jag att du kommer att tycka mycket bra om den här tuffingen från ”Westerås”!

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 11326
Namn Coppersmith’s White IPA
Volym 330 ml
Pris 28:-
Land Sverige
Alkoholhalt 7%
Bryggeri Coppersmith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *