Electric Nurse: Pale Ale

Electric Nurse APANu har jag kommit in i en sån där besvärlig situation där jag dricker jättegoda öl – jag smakar och antecknar, smakar och antecknar, smakar och antecknar… Men jag får inte något nedskrivet på datorn.
Stephen King skrev i sin bok ”On writing” att det enda sättet att få tillbaka sin skrivklåda är att helt enkelt skriva, skriva och skriva. Själv vet jag ju att jag behöver något speciellt i glaset också för att tända min inspiration så idag gjorde jag en chansning;
Electric Nurse har jag läst rätt mycket om på mina kollegors ölbloggar och facebookinlägg och självklart var två av deras nya öl i min tunga korg på systemet den första juni. Så jag tog min chans nu ikväll och korkade upp deras lätta (4,6%) Pale Ale och hoppades på att bli inspirerad.
Det tog inte så värst lång tid innan jag satte mig framför datorn och började hamra – jag hade inte ens hunnit skriva klart mina anteckningar eller betygsätta ölen men jag tänkte att ”det fixar sig på vägen för nu har jag fått min inspiration åter!” 🙂

För den som är intresserad så är Electric Nurse namnet på det ölmärke som företaget Brewtrade ligger bakom. Företaget består av Peter (elektriker) och Ida (sköterska) där den kvinnliga delen råkar vara dottern till Mikael Dugge Engström – ja, den Dugge…
Med andra ord så borde upplevelsen vara spännande, välgjord och omtänksam – åtminstone om ölen skall göra skäl för namnet samt hedra familjehantverket…

När jag öppnar kapsylen så känns det som om den lossnar alldeles för lätt från flaskan – ett knappt hörbart litet pys får bli kvittot på att resan har börjat.
Väl i glaset observerar jag ett mycket tunt skum som har en lite krämig ”off-white” karaktär. Det ligger kvar ovanpå den något grumliga, bärnstensfärgade drycken och lockar mig att lukta…
Nej men hej ljuvliga APA! Det luktar ljuvligt av en ”lagom” dos citrushumle (om man nu få skriva så) och som om ölen kunde läsa mina tankar så lockar också en härlig nyans av maltig smörkola i bakgrunden.
Jag vill smaka nu och vill man så måste man!
Jag upplever en tunn munkänsla med ett vänligt, nästan sött humlebett blandat med en liten smula jäst. Jag känner klara citrustoner som påminner mycket om grapefruit och sen kommer den där ljuvligt smöriga malten.
Eftersmaken är besk och torr med en kortvarig metallisk klang.
Jag tar en stor mun öl och låter den snurra runt i munnen och kinderna och nu blommar smaken av grapefruit ut till fullo, inklusive fruktens unika, beska karaktär. Malten tar större plats nu också och när jag analyserar eftersmaken så kan jag konkret konstatera att den är kort, torr och ”tunt” besk med lite smörighet i bakgrunden.

Nu har jag snart druckit upp min första American Pale Ale från Electric Nurse – i mina anteckningar kan jag på de sista raderna läsa ”Jäkligt fin sommaröl till ett fantastiskt pris”, ”Precis lagom ’tunn’ för att passa sådär alldeles perfekt i munnen en ljummen sommarkväll”.
Det råder ingen tvekan om att det här är en klockren sommaröl 2013 men det som jag tycker är intressant är att jag hela tiden tänker att denna passar utmärkt bredvid Dale’s Pale Ale i min fredagskasse – det ser jag som ett utmärkt betyg!

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 1443
Namn Pale Ale
Volym 330 ml
Pris 19,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,6%
Bryggeri Dugges Ale- & Porterbryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *