Eskilstuna Ölkultur: Stolt lager

IMG_2339Ibland blir det bara lite för mycket i livet – jobbet tar för mycket tid, energin är inte på topp och den där viljan att “skriva av sig” infinner sig helt enkelt inte. Mars månad har varit hektisk på alla sätt och därför sitter jag här lite utanför och tittar på mina anteckningar av alla goda öl som jag smakat ur februarinyheterna i e-beställningssortimentet. Jag har helt enkelt inte hunnit med att vare sig skriva eller gå på provningar under denna tidiga vår så när det kommer till recensioner av den fantastiska påsköl som vi bjuds denna månad får jag helt enkelt rekommendera mina kära kollegors visa ord.
Vin och Gastronomi levererar en koncis men insiktsfull överblick av utbudet medan Joel på Beersweden.se levererar en lite mer “pratig” utgåva om sina tankar kring utbudet.
Själv jobbar jag som sagt mig igenom mina anteckningar om de öl som du kanske missat – beställningssortimentet som liksom en bokrea lockar till spontanköp.
I detta inlägget handlar det verkligen inte om någon rea av en pocketutgåva utan snarare en unik nyutgåva av en fantastisk klassiker – lagern!

Det känns någonstans som att Eskilstuna Ölkultur helt enkelt inte kan misslyckas med det de gör; hittills har jag hunnit prova deras blonda bombnedslag, deras lockande red ale, den modiga moderna lagerölen och Anders ljuvliga dubbel IPA.

Turen har kommit till nyheten “Stolt Lager” – en av Eskilstunas öl som jag totalt förbisett sedan den lanserats!

Redan i glaset anar jag storhet för en så “enkel” brygd som en lageröl; champagnebubblor tävlar i ett myller om att komma först upp till ytan och ovanpå den härligt halvklara, ljusgula drycken ligger ett nästan vitt skum som pockar på min uppmärksamhet med sina myriader av bubblor.
Lukten utlovar en skön smaksensation med sin sköna doft av malt kombinerat med en smula jordighet, örter och ett uns jäst.
Nu till smaken…
En relativt tjock maltkaraktär infinner sig nästan omedelbart och pekar försiktigt med ett finger till “jästskådespelaren” som håller sig långt bak i kulisserna. Jag känner en smula beskhet i eftersmaken men det är helt OK eftersom den också känns frisk och rund.
En andra smakomgång levererar en precis lagom humlad lagersmak med en robust och störtskön maltgrund.
Min sedvanliga halvtörstiga klunk skänker mig en fräsch, frisk upplevelse med en perfekt kombination av humle och malt.

Kontentan av denna utläggning bli helt enkelt att Eskilstuna ölkultur återigen levererar över förväntan – den här stolta lagerölen torde bli ett stående inslag i den kommande sommarens törstsläckarsortiment!
Här har vi en suverän, bra avvägd öl som har en bra karaktär och som återigen visar att det växande bryggeriet i Eskilstuna verkligen brygger med hjärta, kropp och själ.

Betyget blir hela 8/10 och om du vill uppleva den här stolta lagern så kostar det dig 18,90 för 33cl av den här svalkande, femprocentiga drycken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *