Hantverksöl i Japan

Även om det är lager, är burkarna snygga!

Även om det är lager, är burkarna snygga!

Japan, oj vilket land! Det är sällan jag kommer hem från en semesterresa med en sådan längtan tillbaka som jag gjorde nu. Människorna är fantastiska; lydiga, artiga och trevliga – vi känner oss välkomna var vi än kommer.

Ölen är också riktigt bra i det uppåtgående solens rike, till och med den ”blaskiga” lagerölen som såklart bryggs på en blandning av ris- och kornmalt. Vardagsdrickat består av märkena Sapporo, Kirin, Asahi samt Suntory och upplevelserna sträcker sig från ”rislager” till moderna IPL (India Pale Lager) och mörk lager.

Fanns det några finöl från mikrobryggerier då, undrar du säkert? Jodå, även om vi inte hann söka upp annat än stormarknader och ”vanliga affärer”, räckte utbudet av hantverksöl till!

När vi var i Kobe och Osaka, passade jag på att plocka på mig lite ”mainstream craft beer” från de större respektive lokala bryggerierna. I detta inlägg tänkte jag berätta som hastigast om tre av dem men självklart importerade jag lite finare öl från Kyoto och ön Awaji men dem får du läsa om i separata inlägg!

Flaskorna är ännu snyggare och innehållet bättre

Flaskorna är ännu snyggare och innehållet bättre

Rokko Biru [六甲ビール] är ett bryggeri som faktiskt ligger i Kobe. Jag plockade upp deras Pilsner från en liten kiosk, precis i närheten av vårt hotell.
Rokko Pilsner bjuder på en smått grumlig dryck som skummar bra i glaset. Doften är skön av malt.
Smaken är ganska snäll och humlen hålls en bit bort även om jag känner av dess smak. Eftersmaken är mild med svaga humletoner, en svalkande maltig smak stannar kvar ett tag.
Detta är en mycket bra, läskande pilsner som jag verkligen kan rekommendera. |7/10]

Jag hittar även en öl med ett långt namn: Kobe Muncipal Fruit & Flower Park. Det låter spännande, eller hur? Detta visar sig vara en skön, väl avvägd ale med en försiktig blommig smak, kombinerat med en fruktig beska. Smaken överlag känns blommig och aningen parfymerad. Eftersmaken är len med måttlig beska.
En fin, blommig ale som jag också kan rekommendera! [7/10]

Den sista ölen som jag provar är från Akashi Brewery och överraskar genom att vara en ”Roman Beer”. Väldigt mycket malt på näsan här. Tydlig smak av smörkola vittnar om en rejäl mängd kvalitetsmalt. En robust och härligt mörk, europeisk hyllning. [7/10].

Så, det där var tre väldigt snabba recensioner av tre riktigt goda öl som alltså går att hitta enkelt i kiosker och på stormarknader runt Kobe och Osaka. Jag fortsätter snart ölresan och delar med mig av lite annat intressant. Tills dess: ta hand om er, och drick bra öl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *