Helsingborgs India Pale Ale

DSC_0206Vad glad jag är att jag har upptäckt Helsingborgs bryggeri! Jag gillade deras Chili-öl, diggade skarpt deras pilsner och nu har tiden kommit att testa deras India Pale Ale. Ölsorten IPA har ju blivit något av en överintensiv hype nuförtiden; alla bryggerier måste ha en och ju mer humle man lyckas pressa i, ju bättre…eller? Vänner av torrhumlat.se vet att jag älskar humle men att jag numera kräver lite mer omtanke och kärlek för att jag ska falla pladask för en IPA. Så hur står sig Helsingborgs bidrag i förhållande till de andra då?

Till testet använder jag såklart ett IPA-glas, tillverkat av Spiegelau. En del av er har hört av sig och frågat var man får tag på glaset och jag erkänner att jag faktiskt glömt bort att nämna Sejdelshoppen.se. De har försett mig med glaset som ni ser på bilden, ett glas som verkligen förhöjer smakupplevelserna (och dofterna) när jag dricker Pale Ale (inklusive IPA såklart).

Slut på reklamen!
I mitt fina IPA-glas häller jag upp ölen och observerar ett skum på några centimeter som har en färg av gyllene brunbeige med gula inslag.
Drycken är klar och lite mörk men går såklart i bärnstensfärg, jag anar lite rödaktiga toner emellanåt.

Hur luktar en IPA från Helsingborg då? Jo, den doftar mustigt av något som liknar fudge eller kola. Jag anar både lakrits, trä och något blommigt när jag forskar i glaset med näsan.

Jag tar en halv munfull och känner en underbar humle som bjuder på blommighet och riktigt fräscht godis. Jag känner exotiska frukter och blir slagen av hur genuint friskt ölen smakar! Eftersmaken är stickig och förvånansvärt barrig.
Jag tar en större mun och känner nu en tydligare beska men också en kemisk ton som dock går över väldigt snabbt. Återigen välsignas mina smaksinnen med fräscha exotiska frukter. Munkänslan är späd och tunn.

Jag är törstig efter mer och tar därför en klunk av ölen. Nu känner jag en våg av perfekt avvägd malt, godis, humle och frukter som sköljer över mig och lämnar kvar en stilla och lite dov eftersmak som jag upplever som träig. Fint!

Jag tycker att detta är en otroligt välgjord och intressant IPA. Jag fullständigt älskar blandningen av superfräscht godis som gifter sig så väl med de exotiska frukterna och som kompletteras mycket bra av maltbasen. Eftersmaken är riktigt häftig eftersom den bryter tidigare upplevelser och istället visar upp en träig sida.

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 89208
Namn Helsingborgs India Pale Ale
Volym 330 ml
Pris 22,60:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,6%
Bryggeri Helsingborgs Bryggeri

Helsingborgs India Pale Ale ingår i beställningssortimentet och finns att beställa hem till ditt lokala Systembolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *