Helsingborgs Lakrits

DSC_0216Efter att ha smakat några av Helsingborgs bryggeris ”normala” öl, kan jag inte låta bli utan att testa en av de smaksatta också. Den här gången är det ett härligt giftermål mellan något lagerölsliknande från bryggeriet och lakritshantverk från Lakritsfabriken i Ramlösa. Personligen konsumerar jag inte så stora mängder lakrits men jag kan såklart uppskatta ”godiset” från gång till annan. Nu är ju den stora frågan om lakrits och lageröl går hand i hand eller om det blir ett krångligt förhållande…

Ögat bjuds härliga färger och ett vackert skum. Kronan är centimeterhög och känns tjock i sin smutsvita prakt. Det gyllene ölet är klart och ganska ljust, färgen går åt det gula hållet.

Näsan får sig en härlig omgång fet, smörig malt och lite kolaremmar men inte ett spår av lakrits än så länge. Jag försöker och försöker, jag luktar flera gånger men kan inte ana några lakritstoner utan bara den där härliga maltlukten som får det att vattnas i munnen på mig.

Jag kan inte vänta längre, förhoppningarna pockar på mig och jag ger efter – jag tar en klunk. Första munnen bjuder mig en svag smak av mörk och lite söt lakrits. Upplevelsen är försiktig och känslan subtil, ölen smakar härligt av lakrits!
Eftersmaken bär lakritstoner men de har förvandlats och blivit lite mer syrliga nu.

Jag tar såklart en mun till och känner direkt att malten får mer kraft, mer drag liksom. Lakritssmaken kommer lite senare och jag upplever den som mindre söt nu. Karaktären har växlat och påminner mer om salmiak denna gång, något som jag uppskattar mycket. Under hela smakomgången slås jag av hur humle- och malt-smaken väger upp och jämnar ut smakupplevelsen så att det inte bara handlar om lakrits.

Hur smakar en lakritsöl om man inte överdriver munsköljande och luktande då? En klunk får avgöra och svaret är: en härligt tjock maltsmak med precis lagom mycket toner av salmiak.

Det är svårt att sammanfatta den här ölen! Jag tycker att den är riktigt, riktigt god och jag ser ett gott samarbete lysa igenom tillsammans med det goda hantverket. Dock har jag ännu inte kommit på vad jag ska para ihop ölen med för mat. För tillfället spelar det ingen roll, jag dricker den gärna precis som den är, mums!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89888
Namn Helsingborgs Lakrits
Volym 330 ml
Pris 25:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,6%
Bryggeri Helsingborgs Bryggeri
One comment to “Helsingborgs Lakrits”
One comment to “Helsingborgs Lakrits”
  1. Pingback: Torrhumlat.se | Helsingborgs Mörka Lager

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *