Helsingborgs Mörka Lager

DSC_0269Det började med Helsingborgs Chilipeppar (6/10), fortsatte med Pilsner (7/10), eskalerade till India Pale Ale (8/10) och ballade ur lite skönt med Lakrits (7/10). Nu är tiden kommen att smaka en femte öl från Helsingborgs Bryggeri. Den här gången gäller det ölsorten Mörk Lager som faktiskt var den typ av öl som öppnade mina ögon för det goda hantverket! Jag måste erkänna att bryggeriet har vuxit ganska mycket i mina ögon under dessa små provningar. I sommar är det nog dags att leta lite igen i beställningssortimentet!

Min mörka lager glider ned i det lilla provningsglaset, skummet fräser lite när det bygger upp sin krona i gräddigt beige toner som bjuder på ett gyllene skimmer. Skummet är flera centimeter högt och verkar tjockt och frasigt.
Drycken är klar och riktigt mörk – den går i mörkröda toner.
Jag snurrar runt ölen i glaset, gläds över att skummet vaknar till liv igen och stoppar sedan näsan i glaset. Jag möts av tydliga toner av rostad malt och gräddigt kaffe – smaskens!

Första smakomgången bjuder, liksom doften, på rostad malt, en smula kaffe och lite bröd. Munkänslan är tunn och skör och eftersmaken lutar åt det stickiga hållet med torrhet och beska som kompanjoner; kaffe, valnötter och humle står för smaksensationerna.
Min andra omgång är snarlik där jag hittar lite mer rostad malt, kaffesmaken känns lite mer ”bärig” den här gången. Jag upplever att beskan bryter av bra och är precis lagom avvägd.
En klunk ger en större smakkänsla av valnöt men lite mindre malt. Eftersmaken är lugn och harmonisk med en välbalanserad humleupplevelse.

Helsingborgs Bryggeri skänker törstande svenskar en välbryggd och bra sammansatt mörk lager. Ölen har en skön kropp och bra balans mellan humle och malt. Titt som tätt glömmer jag bort att det är en lager jag smakar på eftersom den hela tiden känns som något ”mer”.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 88253
Namn Helsingborgs Mörka Lager
Volym 330 ml
Pris 23:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Helsingborgs Bryggeri

Glaset som jag provade ölen i heter ”Schwenker Luttich”, det är ett lite mindre glas som Sejdelshoppen skickat mig för utvärdering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *