PangPang Brewery: Hökarängen IPA

It's from HökarängenSent till hypen som vanligt…
Pang Pang Brewery har jag hört många bloggare och skribenter formligen höja till skyarna och faktiskt fick jag (på skoj) kämpa för att få hämta ut denna från Systembolaget.
Killen vid kassan slängde mig en lurig blick och sade ”Nämen den här kan vi inte sälja – den tar jag”. Nu ska jag väl tillägga att jag och han vid flera tillfällen upptäckt att vi har samma goda intresse för fantastiska öl där jag en gång gav honom rekommendationen att prova Breidur (han borde vara mig evigt tacksam vid det här laget).
Min ”bekant” på det lokala Systembolaget berättade, trots lång kö bakom mig, att Pang Pang hade problem med att hinna brygga Puttin’ in hours (deras Pale Ale) för att efterfrågan var så stor.
Sådana nyheter gläder mig, jag tycker att det är fantastiskt kul att de små bryggerierna får så stor uppskattning av oss entusiaster och samtidigt njuter jag till fullo av känslan att kunna påverka.
Oj, det här blev en riktigt lång inledning!
Bryggeriet då…
Pang Pang Brewery är ett väldigt ungt (2011) och väldigt litet bryggeri som ligger i orten Hökarängen – drygt halvvägs till vårt ”hemliga” ställe med svart trumpetsvamp.
Vi har besökt det lilla samhället flera gånger och jag måste säga att etiketten på ölen verkligen är som en ögonblicksbild därifrån, kul!
Så…nu är det dags att smaka denna nästan överhypade IPA och se om den kan leva upp till förväntningarna.

Jag häller upp i Spiegelau’s IPA-glas (sammanfattning från glasprovningen kommer inom kort) och observerar det organiska, nästan levande smutsgula skummet som böljar i vita  toner och ser härligt krämigt ut.
Drycken i sig är ganska grumlig och går i rejält bruna orange färger.
Lukten är ljuvligt smörig med ett uns alkohol i bakgrunden. Någonstans anar jag sötma och en rejäl dos med tropiska frukter.
Första smaken börjar med en behaglig, mjuk munkänsla och en slående smörkolasmak som endast överträffas av den sköna karaktären av passionsfrukt.
Eftersmaken är förvånansvärt behaglig och mjukt besk – en sensation av smörkola stannar kvar och den är mer än välkommen!
Jag känner också en något svagt brännande i halsen och en kvarvarande, lite stickande beska på tungan.
Andra smakomgången ger mer smörkola och knäck tillsammans med mer av den ”as-sköna” tropiska fruktsmaken. Mycket bra eftersmak nu som är mästerligt välbalanserad och som inte sticker ut någonstans – ljuvligt!
Min klunk är för en gångs skull lite tråkig (kanske för att de initiala smakerna har varit sådana höjdare?) och nu känner jag mer av en fet smak av mango där eftersmaken är kort men bra och ger skön kolasmak i slutet.

Hökarängen IPA är en sådan där öl som är helt och hållet fantastisk om du som entusiast är en smula fanatisk – jag skulle vilja påstå att du får den största behållningen i avnjutandet och smakandet, inte när du släcker din öltörst.
Jag erkänner glatt att upplevelsen har överträffat mina förväntningar med råge – jag älskar den här mycket välbalanserade IPAn som vågar mycket med alkoholen, humlen och malten men som slår home-run i varje klunk!
När jag ger betyget nio nedan så vill jag att ni skall veta att det är en mycket stark 9:a – hade det funnits mer Hökarängen tillgängligt så hade betyget nog tippat över till det tvåsiffriga! 🙂
Lycka till nu med att leta upp den här fantastiska ölen!

Sammanfattning

Betyg 9/10
Artikelnummer 89433
Namn Hökarängen IPA
Volym 330 ml
Pris 39,70:-
Land Sverige
Alkoholhalt 7%
Bryggeri Pang Pang Brewery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *