Jädraöl: Jädra jul

Nu är det inte långt kvar innan det är dags att ta fram sillen, julölen och allt annat som vi ser fram emot på julbordet. Nu vet jag att det är försent att införskaffa ölen som jag tänkte skriva om idag (om ni inte bor i närheten av Jädraås vill säga) men jag vill ändå skina lite varmt ljus på en riktigt fin öl från Jädraås bryggeri: Jädra jul!

Jädra jul!Kronan på verket består av ett flera centimeter högt, gyllenbrunt skum – det känns tjockt och gott på något sätt.
Drycken är grumlig och av riktigt mörk rödbrun karaktär, det är nästan omöjlig att se igenom den.
Det luktar riktigt mysigt om ölen där den försiktiga spritigheten samsas väl med doften av kolaremmar, enbär, malt och örter.
Jag tar en liten mun och smakar omedelbart torkad frukt, lite tjära och örter. Munkänslan är väldigt len och mjuk, eftersmaken skogig med trä och bär.
En större mun av ölet. Nu smakar det ganska mycket rostad malt i början, bröd blandat med torkad frukt. Eftersmaken bjuder nu på lite choklad, romrussin och har överlag en torr och lite rökig karaktär.
Min julbords-klunk bjuder mig en behagligt mustig smak av rostad malt och en aningen försiktig kram från humlen. Nu består eftersmaken i lite lakrits, russin och rostad malt.

Det här är en riktigt mörk och mysig brygd som Jädraöl har bryggt. Den passar definitivt med det lite kraftigare på julbordet men något i mig viskar också att jag ska prova den med en skiva vörtbröd(!?)

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 30147
Namn Jädraöl Jädra jul
Volym 330 ml
Pris 27,60:-
Land Sverige
Alkoholhalt 7%
Bryggeri Jädraås Bryggeri

Jädraöl Jädra jul finns att beställa till de flesta lokala Systembolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *