Jädraöl: Klara

Klara färdiga drickInspiration.
Det är ett ord som beskriver min drivkraft ganska bra eftersom jag måste ha inspiration som “tändvätska” när jag skriver – jag måste få brinna när jag recenserar. Jag tror att ni som läser mina blogginlägg märker av när det är öl som tänder gnistan i mig – ni märker nog av det bäst i och med det ibland överdrivna användandet av starka adjektiv.
Men vad är det då som inspirerar mig?
Ibland kan det vara vädret, ibland är det en trevlig stund med min familj och ibland så finns inspirationen bara där helt utan någon vettig förklaring.
En del professionella skribenter och författare påstår att man kan öva upp sin inspiration genom att skriva, skriva och skriva ännu mer – samtliga är dock eniga om att det viktigaste är att man skriver om något som man tycker om.
Ingen har väl kunnat undgå att jag tycker om öl – men ur aspekten att man ska tycka om det man skriver skulle jag vilja gå ännu ett steg och säga att det för min del underlättar något kopiöst ifall jag märker att ölen som jag smakar också är skapad av en inspirerad människa eller människor.
Som Jädraöls “Klara” till exempel – en enkel lager där kärleken och inspirationen lyser igenom klart och tydligt!

Jädraöl bjuder här på en lager som i glaset visar en grumlig sida av sin läskande, gulorange:a dryck. På huvudet bär den stolt sin enkla krona av vitt, lagom stort lagerskum med halvsmå bubblor.
Lukten är såklart hårt präglad av malt – den typiska lagerkaraktären som i det här fallet är ordentligt mustig. Lite förvånad känner jag också friska dofter av citrus och lite blommor.
När jag smakar på ölen så slås jag av den respekt som Jädraås bryggeri måste ha till sitt hantverk – humlen är fantastisk men återhållsam, jag misstänker att man måste ha haft i den endast som smaksättare. Sen har man ju definitivt torrhumlat ölen till perfektion för näsan.
Jag smakar en annorlunda matig maltsmak med en knivsudd alkohol på tungan och en försvinnande härligt, balanserad beska i eftersmaken.
Längre in i avsmakningen känner jag också en skön smak av rostad mandel som hastigt byts ut mot en skön och mustig maltkänsla. Sensationerna avlöser varandra och jag känner en jättehärlig svalka som blandar sig utmärkt med den återhållsamma beskan i kinderna som eftersmaken bjuder.
Jag vill dricka mer och tar en klunk som visar på en mångbottnad upplevelse – nu känns maltsmaken lite torr, bryts efter ett tag av med mandelsmak och avslutas med en stark längtan efter mer!

Jag måste få avsluta min recension med att vitsa till det lite. Jädraöl visar med sin “Klara” att de faktiskt går från klarhet till klarhet!
Det här är enligt mig en sanslöst läskande öl som faktiskt har ett djup som man inte finner i många lageröl – den skulle passa utmärkt till nyfångad abborre som man dubbelpanerar och steker men jag drack den utan mat och då är den såklart helt underbar också.
Jag är faktiskt glad över att Jädraöl Klara inte finns i Systembolagets ordinarie sortiment – jag hade nog annars riskerat att dricka den alldeles för ofta, den är nämligen så god!
Jag vet att jag börjar bli tjatig men jag måste ge full pott till Jädraås Bryggeri igen – det är är en grymt välgjord och god öl.

Du kan såklart beställa mängder av Jädraöl Klara i Systembolagets e-beställningstjänst. Bor du i Ockelbo, Sandviken, eller Gävle så kan du stövla in direkt i butiken och köpa några 33cl flaskor med 5,5% grumlig lager för endast 23,40:-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *