Jönköpings Bryggeri: (Ofiltrerad) Pilsner

Ofiltrerad PilsnerNu är jag nyss hemkommen från min hemstad igen – denna gång efter en snabbvisit då min guddotter konfirmerades. På vägen till Jönköping igår så hann jag dock med att stanna vid A6 köpcenter för att kunna fylla på förrådet med öl från Jönköpings Bryggeri. Tyvärr så var favoriten Saison slut i vanlig ordning men ”nyheten” Pilsner hamnade i korgen tillsammans med några givna 1971.
Hemma i Stockholm så njuter jag en Pilsner efter en hektisk hemfärd som inkluderade kö i Jönköping (!!!), kö i Linköping och sedan 4 mindre köstopp i 08-området och nu slår det mig hårt:
Den ofiltrerade pilsnern som jag fått personligen levererad av Per på Jönköpings bryggeri har jag smakat många gånger och har färdiga anteckningar för recension men jag har inte publicerat mina tankar ännu! Skäms på mig.
Nåja, jag får väl försöka förklara bort mig med att jag har haft väldigt mycket att göra i mitt normala arbetsliv. Sen hjälper det väl inte att jag har påbörjat min karriär som spelskribent på psbloggen.se heller…
Här kommer nu i alla fall min recension av Jönköpings Bryggeri Pilsner, en ofiltrerad öl med löfte om att släcka törsten i många strupar i sommar!

Jag häller upp pilsnern i ett lagerölsglas och får njuta anblicken av ett stort, tjock och bubbligt skum på dryga 6 cm. Kronan lämnar tydliga spår på glaset när den sjunker ihop.
Den initiala batchen som Per bjuder mig är faktiskt väldigt klar för att vara en ofiltrerad öl men när jag tittar i glaset idag så märker jag en tydlig disighet.
Färgen är gyllengul och drycken innehåller ganska mycket bubblor på bottnen av glaset.
Med näsan i glaset kan jag konstatera att det doftar härligt maltigt med sköna drag av jäst – det är nästan lite bulldeg i jästkaraktären!
Någonstans ibland dofterna tycker jag mig också ana lite citrus och tropiska frukter men det är inte alls påtagligt.
Med ölen i munnen upplever jag en känsla av svag kolsyra och en överlag len och mjuk öl.
Smaken är aningen söt och mjuk och innehåller inslag av jäst. Malten känns lugn, fin och lite ”platt”.
Eftersmaken är inte långlivad men bjuder under en stund på ett uns av beska.
I en andra smakomgång känner jag en blyg beska med lite grapefruit-toner och rejält svalkande lagertoner.
Eftersmaken ger nu en torrhet på tungan, lite beska och aningen kärvhet en kort stund.
OK – det är ju sommarvarmt nu så nu smakar jag pilsnern som man ska en sommardag – en rejäl klunk!
Känslan efter klunken är härligt svalkande i munnen och den ger en lagom frisk beska som avslutning.

Ja, vad ska man säga? Jönköping Bryggeri bjuder till bords med en pilsner som heter duga – en öl som passar lika bra till grillkvällen på Vätterstranden som törstsläckare efter att ha klippt gräsmattan!
Det här är en solklar törstsläckare med en skön attityd för sin sort – den första versionen jag smakade var riktigt god och den jag sitter och avnjuter nu är ännu bättre!
Jönköpings Bryggeri Pilsner kan du stoppa i korgen om du bor i Jönköping, vi andra kan beställa den styckvis till vårt lokala Systembolag.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 88316
Namn Jönköpings Pilsner
Volym 330 ml
Pris 22,60:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Jönköpings Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *