Lidbhy Gård: Campeiro Pale Ale

Ytterligare ett kap från sommarens utflykter bland Roslagens Systembolag blev nedklottrat i en anteckningsbok och har långt senare hittats och dokumenterats i bloggformat. Japp, det händer igen – jag har fått tid över till ytterligare en recension, denna gång från Norrtäljebryggeriet Lidbhy Gård.

Ölen är döpt efter hästrasen Campeiro; en framavlad art från Brasilien som har en extra gångart vilken gör den extra bekväm att rida. När det kommer humlen som sätter piff på brygden, stoltserar bryggeriet med egenodlad humle som alltid är en del i deras hantverk.

Jag häller upp denna ale aningen bryskt i mitt testglas för IPA, och belönas med ett frodigt, kompakt och gyllenvitt skum med en riktigt hög krona som stannar kvar ett bra tag.
Drycken är lätt grumlig och lockar med färgtoner någonstans mellan ljus bärnsten till koppar. Mina favoriter till bubblor syns längst ned i glaset; de där som påminner om champagnebubblor och som en efter en färdas mot ytan.

Doften är ljuvlig och erbjuder toner av kola, lite citrus och något annat sött, läskande – nästan med en karaktär av vattenmelon!

Första munnen ger mig en tunn och smal munkänsla, vilket är något oväntat med tanke på hur robust ölen doftar. Ölen smakar inte av något speciellt eller utmärkande, utan ger istället en ganska återhållsam upplevelse av malt med en fräsch gnutta humle. Eftersmaken är oerhört ren och lämnar inga smakrester, förutom ett litet bett av humlen.

Med aningen mer öl i munnen, smakar jag en andra gång. Jag upplever fortfarande en väldigt snäll smak som inte låter någon speciell karaktär riktigt äntra scenen. Efter en stund framträder dock lite av malten och den fräscha humlen, vilken skickar citrustoner tillsammans med den där smaken jag inte kan sätta fingret på. Kanske är det melon eller fikon(!).

En vanlig klunk ger mig en otroligt ”skön” smak. Jag uppfattar ölen som läskande även om den inte visar på någon distinkt smakkaraktär. I eftersmaken omfamnar nu citrus- och maltsmaken varandra och skickar en drös med svala känslor till mig.

Campeiro Pale Ale är perfekt för ett lagerfreak som vill vidga sina vyer men samtidigt hålla tryggt avstånd till vassa humleupplevelser. Att ölen är blyg med att visa upp sina karaktärsdrag, ser jag inte som något negativt – tvärtom känns det skönt med något ”lagom” för en gångs skull!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 31130
Namn Campeiro Pale Ale
Volym 330 ml
Pris 26,20:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,2%
Bryggeri Lidbhy Gård

Campeiro Pale Ale finns att beställa till ditt lokala Systembolag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *