Jönköpings Bryggeri: Osch Devon

Osch DevonAtt följa ett bryggeri från dess start är såklart superspännande och speciellt om man har anknytning till bryggeriet på något sätt.
Många vet säkert att jag är född och uppvuxen utanför Jönköping och därför är det så fantastiskt kul att se att min gamla hemstad har fått ett par ”egna” öl!
Paret har nu utökats till tretal och denna gång är det en öl som kommer att tränga bort några massproducerade fulingar från hyllorna i dagligvaruhandeln.
Japp – jag pratar såklart om den efterlängtade ”Osch Devon” som sedan första mars finns att avnjuta.

Jag öppnar min väl kylda folköl och låter den forsa ned i glaset.
Det är ett ganska blygsamt skum med en krona på drygt en centimeter som möter ögat. Det innehåller väldigt många småbubblor och är vitt med gula inslag.
Själva ölen är grumlig, vilket jag gillar – färgen påminner lite om någon slags mörk, gyllene nyponsoppa i toppen men är lite ljusare i bottnen.
Näsan bjuds en återhållsam doft av kornmalten och en frisk ton av humle men i kallt tillstånd inga speciella luktsensationer.
Smaken ger kvitto på att den här tjabon faktiskt är brygd på samma maltbas som bryggeriets förra APA (1971) men jag tycker mig också finna lite spår av trä eller ekfat.
Eftersmaken är ganska besk och torr med bra humlekaraktär långt bak i munnen.
I min andra smakomgång känner jag av mer av humlen men ändå utan direkta ”smaksensationer” utan mer av humlens grundegenskaper beska och bett.
Malten lyser igenom mer nu i alla fall och bjuder på lite av sin knäckiga smörighet.
En törstig klunk med lite sommarlängtan ger mig kvitto på att det här är en riktig törstsläckare! Här kommer lite smak av malt, lite smörighet och en skön, kontrasterande beska ifrån humlen – gott!

Det här är en mycket bra folköl som jag definitivt kommer att njuta av i sommar i trädgården hemma hos mor och far; en bra folköl och Jönköpings sommarsol gör att livet känns gott!
Hade jag själv fått bestämma över den här ölen så hade jag nog…håll i er nu…
låtit Amarillon lysa igenom mer! Maltbasen och den genomgående karaktären i Osch Devon idag ger den ett högt medelbetyg – men tänk er samma öl med mer Amarillo i torrhumlingen…jisses!

När recensionen nästan var klar så kunde jag inte skaka av mig känslan att jag smakat ölen för kall, därför smakade jag igen med en lite varmare öl:
Nu känner jag betydligt mer malt i lukten och känner tydligare den sköna Amarillohumlen både på näsan och i munnen – ljuvligt!
I framtiden kanske receptet förfinas och kanske torrhumlar Jönköpings Bryggeri lite ytterligare med citrushumlen och då skulle jag tro att Osch Devon blir en av de vassaste folkölen i handeln idag!

Sammanfattning

Betyg 6/10 (stark sexa)
Artikelnummer N/A
Namn Osch Devon
Volym 330 ml
Pris N/A
Land Sverige
Alkoholhalt 3,5%
Bryggeri Jönköpings Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *