PangPang Aight

DSC_0753Likt en blixt från en klar himmel är jag tillbaka igen! Efter att ha behövt bygga upp bloggen på nytt efter en ful hackerattack, har jag lärt mig både det ena och det andra. Jag har den hårda vägen lärt mig lite SQL-satser, lärt mig vikten av att ha en bra backup av bloggen och framför allt lärt mig att skydda min blogg från att bli attackerad igen.

Nog om mig – ett bryggeri som inte ligger på latsidan nu för tiden är PangPang; utökandet av personal har resulterat i nya, spännande projekt. Det som jag ska skriva om idag är smått galet eftersom det rör sig så långt bort från den kvalitet vi har vant oss vid när det kommer till bryggeriet i Hökarängen utanför Stockholm. PangPang Aight är nämligen inget annat än en blaskig lager, bryggd på ris- och majsmalt, precis som de ”lätta”, amerikanska skräpölen.

Redan när jag håller i flaskan och ser på etiketten ler jag över bryggeriets mod, jävlaranamma och deras gnistrande glimt i ögat. En amerikan skulle lätt kunna ta med sig ett sexpack Aight i tron om att det är nationaldrycken Coors Light.
Nu är det i alla fall dags att smaka på den här ölen som är fylld av misshandlat malt!

Ölprovarglaset för lageröl blir alldeles fullt av fluffigt, vitt skum – inte mycket av själva ölen syns till, bara någon futtig centimeter på bottnen av glaset. När skummet sjunker undan, lämnas spår på glasets kanter.
När skummet gett upp och låter ölen ta plats observerar jag en aningen grumlig, gyllene dryck vars toner lutar åt ljus bärnsten. Det finns ett gäng små bubblor på glasets botten som vallfärdar i en långsam men strid ström upp mot ytan.

Näsan stoppas i glaset och ett djupt andetag tas. Jag möts av en väldigt frisk och fräsch dos av malt – det finns nog avsevärda mängder ris- och majs-malt i ölen misstänker jag. Någonstans känner jag även doften av en något parfymerad humle.

Min första mun upplever jag som snäll och rund i munkänslan, drycken är ganska svagt kolsyrad. Malten dominerar enkelt – även om den ska bestå av mycket annat än kornmalt, känns det bekant på något vis. Eftersmaken bjuder på ett litet humlestick men känns annars bara fräsch.

En andra smakomgång påbörjas och nu upplever jag malten som lite klenare och helhetsupplevelsen känns lite plattare – precis som en lager (lagom). Eftersmaken är nu betydligt mer svalkande och mot slutet av smaksensationen känner jag en läskande ton av grapefrukt.

Jänkarklunken (party on, Wayne!) ger en ren och skön lagersmak som är så långt borta från metalliska dussinlager man kan komma. Det är en enkel öl men det känns ändå väldigt kärleksfullt. Eftersmaken är underbart läskande, svag och kort.

En enkel öl gjord på ”fuskmalt” kan smaka ordentligt bra den också! Utan att överanalysera så är detta verk som en riktigt, riktigt god lager och om jag lägger lite erfarenhet bakom mina tankar så känner jag mängder med arbete, idéer och kärlek till öl. Jag placerar Aight någonstans i det ljuvliga gränslandet mellan lager och pale ale och jag tror att den passar alldeles utmärkt där. Det är en riktig höjdare när det kommer till att släcka öltörsten och skulle min flaska bjudit på lite mer kolsyra så hade den nästan varit helt perfekt!

Sammanfattning

Betyg 7/10 (en stark sjua)
Artikelnummer 30549
Namn PangPang Aight
Volym 330 ml
Pris 39,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri PangPang Brewery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *