Poppels Projekt 004 Mackmyra Ekfat

Poppels Projekt 004Ibland har man tur och nästan trillar över en sällsynt öl som har starkt begränsad tillgång. En dag för några månader sedan var just ett sådant tillfälle eftersom jag av en händelse hittade en projektöl från Poppels Bryggeri. Jag vet, det är lite tråkigt för er att läsa om en öl som inte längre finns att tillgå men om vi har tur kan ju kanske den här ädla drycken dyka upp igen på hyllorna!

Poppels Bryggeri Projekt 004 Mackmyra Ekfat är en dubbel IPA på hela 9% och är, som nanmet antyder, lagrad på ekfat som tidigare huserat Mackmyra Whisky. Det borde bli en trevligt rökig och tjärig upplevelse, eller hur?

Jag häller upp den potenta ölen och ser ett vackert, ljust gyllengult skum med många bubblor. Det tar en bra stund innan skummet sjunker undan och visar mer av den grumliga, djupa bärnstensfärgen i drycken.
Jag andas in lite försiktigt genom näsan och får på en gång en rejält robust och rökig ekfatskaraktär som kittlar luktsinnet. Jag får tydliga whiskytoner i varje andetag.

Den första lilla munnen med öl ger en len och mjuk munkänsla där smaksensationerna består i ekfat, rök och tjära. Det smakar nästan lite tjärpastill faktiskt och jag upplever ölen som något söt. Eftersmaken är stickig av alkoholen och lämnar sötma i munnen samt torrhet på tungan.

Min andra smakomgång handlar om ekfatskaraktären men snuddar också lite vid rökt pålägg. Malten glimtar till efter en stund och eftersmaken bjuder nu på sötma och lite rysningar.
En försiktig klunk utan att smaka ölen i munnen ger en helt underbart avvägd sötma, rökighet och ekfat.

Jag måste sammanfatta den här recensionen med att gratulera Poppels Bryggeri till ett väl utfört projekt! Höjdpunkterna är ekfatets mognad som växer och blir bättre ju varmare ölen blir. Sötman som till en början känns ”lite mycket” balanseras också upp efter en stund och utvecklas istället till ett mycket bra komplement till rök, tjära och fat.

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 11764 (finns ej längre att beställa)
Namn Projekt 004 Mackmyra Ekfat
Volym 330 ml
Pris 34,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 9%
Bryggeri Poppels Bryggeri
One comment to “Poppels Projekt 004 Mackmyra Ekfat”
One comment to “Poppels Projekt 004 Mackmyra Ekfat”
  1. Smaken är som baken.
    Gillade verkligen inte den här. Tyckte whiskeyn både skar sig med humlen och tog över för mycket.
    Fatlagra hellre imperial stouts/porters mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *