Årets hetaste, bästa och mest svalkande sommaröl 2013

Summertime!!!Nu är det såpass många av mina vänner och bekanta som känner till att jag är ölskribent att det numera är sällan jag kan komma undan en dag utan att få svara på en ölfråga eller lämna tips på en öl. Många har börjat fråga mig vilka öl de skall testa och om ”den här ölen är bra” eller om jag har provat någon speciellt udda bira som de har hört talas om.
På frågan om en öl är bra eller inte kan jag bara ge mina personliga reflektioner – det går ju aldrig att berätta för någon huruvida de skall tycka om ölen de köpt eller inte – själv har jag ju en mörk synd i min kärlek till en specifik Arboga-öl, något som förmodligen inte anses som en bra öl i mångas ögon.
Tips på riktigt goda öl däremot är jag väldigt duktig på att dela med mig av, så det tänkte jag göra här och nu i formen av mina sommaröls-rekommendationer.
De flesta ölen finns i standardsortimentet och borde vara lätta att hitta i ett någorlunda välsorterat bolag.

Vi börjar med de enkla lagerölen för att sedan mot slutet förlusta oss i de mörka stoutbrygderna som är perfekta att avnjuta sent in på kvällen.

Karlovacko (1510)
En ständig favorit för mig i sin ljuvliga krispighet och sina nätta men lagom smakupplevelser. Lagom maltbas och lite granna citrus sådär i bakkant.
En billig öl (17,90:- för 50cl) som är gjord i Kroatien och serveras bäst (i det närmaste) iskall.

Asahi Super Dry (1556)
En av mina första japanska öl som jag smakat – också denna är superfräsch, krispig där majs- och ris-innehållet faktiskt tillför något till skillnad från den där Amerikanska super-mega-jätte kommersiella ölen (som också innehåller ris).
Rekommenderas också iskall som en svalkande belöning efter en varm dag i solen.
15,90:- kostar 33cl japansk superlager.

Electric Nurse: Pale Ale (1443)
Fantastisk inmarsch från ett av Sveriges yngre bryggarföretag. Deras relativt nya American Pale Ale (APA) slår det mesta på fingrarna i fräschhet och smakrikedom, sin ölsort till trots.
Läs hela min recension här.
I korta ordalag: citrus/grapefruit, smörkola och lycka.
19,90:- för 33cl av en av Sveriges bästa ”craft-beer” Pale Ale’s är ett kap!

Oscar Blues: Dale’s Pale Ale (1502)
En av mina absoluta favoriter överlag är denna ljuvliga Pale Ale från Kolorado-baserade Oscar Blues Brewery. Här blandas kärleksfullt knäckig smörighet med godisvibrerande aprikostoner – godis i en burk helt enkelt.
Burk ja…låt nu ingen ”förståsigpåare” lura dig att burköl smakar äckligt och är vedervärdigt. Få dem att hålla snattran istället genom att bjuda på en sån här! 🙂
23,90:- kostar 355ml och jag lovar dig – det är värt varenda korvöre!

Oppigårds: Amarillo (1442)
Också detta är en av mina absoluta favoriter och faktiskt den öl som sparkade ner Brewdogs Punk IPA från tronen när Brewdog ändrade receptet på min älskade ”fredagsöl”.
Detta är en single-hop öl, alltså en öl där endast en sorts humle använts; Amarillo, min favorithumle. Här kan du förvänta dig mycket sköna citrustoner (ibland nästan lite fläder till och med) och mycket av det som jag kallar ”blommighet”.
19,70:- kostar en 33cl flaska från ett av Sveriges främsta bryggerier uppe i Dalarna.

Modus Hoperandi (1539)
En relativt rivig India Pale Ale (IPA) som gärna biter ifrån en smula med sin humlebeska.
Amerikanska Ska Brewing är inte blygsamma med humlen i den här ölen utan den här riktar sig nog till de som tycker att en öl skall vara ganska besk.
Blommighet, citrus och örtighet har den här sköna skapelsen nästan i överflöd och om du vågar prova den så tror jag att du kommer att gilla den ganska mycket…
Servera den gärna källarvarm så att dofterna och smakerna kommer till sin rätt.
22,90:- för en 355ml burk rejäl craft beer!

Barney Flats Oatmeal Stout (1580)
En sanslöst len, mörk och krämig stout från Anderson Valley Brewing.
Serverar du den någorlunda ljummen så kan du få uppleva häftiga smaker som choklad, torkad frukt, bröd eller lakrits – jag rekommenderar att ni är några stycken som delar på den och diskuterar vad ni känner för lukter och smaker! 🙂
En av få ”alkoholsvaga” stouts som bjuder på väldigt stort smakdjup tycker jag.
19,90:- för en vacker burk på 355ml är ett kap såklart.

Lagunitas Cappuccino Stout (11743)
OK en udda liten grej här då…och ganska dyr…och finns inte överallt längre (tillfälligt sortiment).
MEN! Snacka om häftig upplevelse!
Här har vi en efterträtts-öl som beskriver sig som en kaffevariant men som gömmer jalapeñohetta i bakgrunden (i alla fall de färska varianterna).
Får du syn på den här i hyllan så tycker jag att du ska våga investera 89,50:- för 65cl av denna mycket goda stout som kanske ger dig en upplevelse för livet!
Jag har recenserat ölen här.

Så – det var mina tips inför sommarens öläventyr. Kommentera gärna här eller på facebook om du vågade prova någon av ölen och isåfall vad du tyckte.
Om du är någon av mina vänner, har facebook men inte har klickat på ”Like” på torrhumlat så tycker jag att du ska göra det nu.

Drick öl…
Bra öl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *