Sonikohgen Beer Kölsch

IMG_8788En av de heliga lagarna som Europeiska Unionen har instiftat är att ingen öl av typen Kölsch, får kallas just ”Kölsch” om den inte är bryggd inom en radie av 5 mil från staden Köln. En del trevligare regler säger att man bör kunna se domkyrkan i Köln från bryggeriet för att det ska klassas som en äkta Kölsch, och inte ”bara” vara en Altbier eller en halvlager.

Döm därför av min förvåning när jag under vår resa i Japan, hittar en japansk öl som stoltserar med det namnet. I en stormarknad utanför Tokyo, hittar jag Sonikohgen som en av bryggerierna som finns representerade i den hundra meter långa ölkylen. Kölsch heter ölsorten och jag funderar på om bryggeriet i Wakayama känner till reglementet som det europeiska herraväldet har ristat i sten.

En sak är säker i alla fall; de lär inte se någon domkyrka från bryggeriet och det befinner sig med tryggt avstånd från 50-milsradien…

Efter att ha beundrat etikettens stilrena, ljuvliga design, beslutar jag mig för att hälla upp skapelsen i ett lagerglas. Resultatet visar sig snabbt; jag får ett tjockt, fräsande skum med vackra kratrar. Kronan bär en skimrande off-white nyans och den är lika hög som själva glaset. Skummet tar gott om tid på sig att sjunka undan.

Efter någon minut har skummandet lugnat ned sig och jag snurrar runt ölen för att ta en sniff. Det doftar gott av lite källare, blandat med jäst och frisk vårträdgård.
Nu ser jag också hur drycken skimrar, trots sin grumlighet; den är ljust gyllengul.

Min första mun av ölen smakar lite källare och aningen humle som biter till lite grann på tungspetsen. I övrigt känner jag inga direkta smaksensationer över huvud taget.

En modigare munfull ger återigen smak av källare, men nu träder även en svag nyans av grapefruit och jäst fram som blandas med stickig, spritsig humle.
När jag tar min sedvanliga klunk, känner jag en uppfriskande svalka som bär med sig en gnutta källare. Eftersmaken är överlag mjuk och behaglig.

I min bok är tyvärr Sonikohgens tolkning av Kölsch-ölen inte någon direkt tiopoängare. Visst går tankarna till domkyrkan i Köln, tack vare känslan av källare, men överlag saknar jag lite friskhet bland alla lummiga smaker. Grapefruktsmaken erbjöd dock en skön brytning till allt och drar upp betyget en hel del.

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer N/A
Namn Kölsch
Volym 330 ml
Pris C:a 500 YEN (c:a 42:- )
Land Japan
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Sonikohgen Beer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *