St Eriks: Rauchbier

RauchbierRököl är ju något som vi inte är så bortskämda med i sverige – kanske beror det på att vi konsumenter tycker att ölsorten är lite för extrem eller att man inte riktigt vet hur man skall dricka dem eller till vad? Oavsett anledningen så är det ändå trevligt att se ett av våra främsta bryggerier ta sig an den här väldoftande varianten.
Det är också roligt att se samarbete mellan svenska eldsjälar – här har man nämligen använt rökt malt från sveriges stolthet i whiskyvärlden, Mackmyra!
Dags att öppna och njuta av en rökig öl då!

Det är en klar dryck som landar i glaset och målar rejält mörkt med sina gyllenbruna och röda toner. Skummet frodas och visar fyllighet med en krona som går i vitt och beige.
Jag behöver knappast stoppa näsan i glaset för att njuta av rökigheten men när jag väl gör det så överväldigas jag nästan av rökig whisky, tjära och läder.
Dags att smaka då!
Första munnen bjuder på mycket tjära och lagom rökighet. Så småningom kommer lite köttig förnimmelse av rökt medvurst eller kött från vilt. Malten backar upp bra och bjuder på fin bas och bredd.
Eftersmaken är såklart dominant av tjäran, det smakar nästan lite tjärtabletter. Någonstans smyger dock en aning sötma också.
En större munfull ger mer tjära och lite mindre rök blandat med en eller enris. Jag känner lite beska i kinderna blandat med köttig röksmak i eftersmaken.
När jag tar en vanlig klunk så består upplevelserna av lite aska, bra med rök och farmför allt tjärpastiller.

Det här är en fantastiskt trevlig rauchbier! Jag är övertygad om att den passar alldeles utmärkt till vilt eller fläsk där rökigheten och tjäran blir ett mycket bra smakkompliment!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 11912
Namn S:t Eriks Rauchbier
Volym 330 ml
Pris 24,20:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,5%
Bryggeri S:t Eriks Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *