Stallhagen Baltic Porter

DSC_0224Det är dags att runda av recensions-sviten av öl från bryggeriet Stallhagen på Åland. Först ut var deras Pale Ale som jag verkligen tyckte om, efter det den maltiga lagern Stallhagen III och sedan deras ljuvliga Red Ale. Jag stänger boken denna gång genom att provsmaka Baltic Porter, den relativt starka och kraftiga, mörka ölen från Åland.
En Baltic Porter bryggdes traditionellt starkare än andra öl för att klara sig under sjömännens långa resor i de baltiska haven. Nu ska vi se om styrkan också sitter i smaken!

Det lilla provningsglaset som följde med presentförpackningen fylls snabbt av skum när jag häller upp ölen. Skummet har samma gyllene bruna nyans som skum från Coca-Cola. Det är ett frenetiskt liv bland bubblorna och när jag sätter örat till glaset låter det nästan lite som havets brus.
Drycken bjuder på ett oigenomträngligt mörker där den svarta färgen trängs ihop av rödbruna toner längs kanterna där ljuset tillåts ett blygsamt inträde.

Efter att skumkronan har seglat över kanten och mestadels försvunnit, snurrar jag lite på glaset och luktar. Näsan känner härliga dofter av rostad malt, mörkt bröd, russin och choklad.

Den första lilla munnen ger en överlag len och mjuk munkänsla. Smaken är också den mjuk och bjuder på krämigt kaffe och torkad frukt. Eftersmaken är något stickande på tungan, smaken av torkad frukt stannar kvar ett tag.
Min andra smakomgång innehåller en större dos torkad frukt, rostad malt och en mjuk sensation av kaffe. Eftersmaken är frisk och fruktig i början men mynnar så småningom ut i lite stickande alkohol och druvskal.
En smått törstande sjömansklunk skänker mig en mjuk känsla som egentligen bara bjuder på rostad malt. Det står ganska klart för mig att man bör avsmaka den här ölen, inte klunka den!

Stallhagen ger oss i och med sin Baltic Porter en härlig och stark öl (den skulle ju som sagt klara sig över havet även om Viking Line tuffar på något snabbare). Dela gärna en flaska med en vän och se till att smaka på den ordentligt när den är rumsvarm. Njut av de mustiga, härligt mörka tonerna!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 30025
Namn Baltic Porter
Volym 330 ml
Pris 30,40:-
Land Finland (Åland)
Alkoholhalt 7%
Bryggeri Stallhagen

Stallhagen Baltic Porter finns att beställa till ditt lokala Systembolag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *