Stallhagen Hefeweizen

Nejdå, det är inte bara Viking Line-båtarna som stoltserar med kvalitetsöl från åländska bryggeriet Stallhagen; även det lite mindre rederiet Eckerö Linjen har ölen i sitt sortiment.

Under en kortare tur till havs, hittade jag en av Stallhagens öl som jag inte provat tidigare; en veteöl. Självklart hamnade den i shoppingkassen och så småningom även i min mage. Jag brukar ju tycka bra om deras öl, och nu är det dags att analysera denna ”nyhet”

I mitt speciella glas för veteöl, häller jag upp den brusande ölen. Skummet är frodigt och bjuder på ett stormande högt skum som fyller hela glaset med sin vita, bubblande karaktär. Kronan pulserar, bubblorna brister och det tar en bra stund innan skummet närmar sig ölens yta. På glasets kanter lämnas rikliga mängder av skumspår.

Drycken är klar i bottnen men lite längre upp i glaset blir den istället lite dimmig av jästfällningen som blandas ut i ölen. Färgen är av klassisk veteöls-karaktär, även om jag antar att den är lite mörkare än normalt eftersom den går åt det gyllengula hållet.

Doften domineras av den friska, syrliga vetekaraktären men också lite mogen banan och växter eller örter.

Första smakomgången ger mig en skön, smakrik munkänsla med lena toner av örter och vetemalten som dominerar smaken också.I eftersmaken upplever jag en aning banansötma innan den typiska torrheten från ölsorten slår till.

Min andra mun smakar lite metalliskt. Dock framträder malten och lite syrlighet efter ett tag. I början av eftersmaken känner jag återigen lite banan, dock inte ett spår av söt, läskig skumbanan, utan en frisk och fräsch sådan.

En klunk av ölen, ger mig känslan av ”rakt på sak”. En svalkande vetekaraktär, en gnutta banan och en nypa jäst – riktigt bra!

Stallhagen VET hur man gör veteöl också, det råder det ingen tvekan om. Med deras Hefeweizen, får du en mycket frisk och fräsch öl som inte överdriver med banansmak, utan erbjuder en läskande och svalkande upplevelse.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 31154
Namn Hefeweizen
Volym 330 ml
Pris 29,10:- (c:a 18:- på båten)
Land Finland (Åland)
Alkoholhalt 5,5%
Bryggeri Stallhagen

Stallhagen Hefeweizen finns att beställa till ditt lokala Systembolag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *