Stallhagen Julbock

DSC_0795Sådär ja, det var redan dags att skriva klart den sista recensionen i den långa sviten av julöl som jag provat! Två stycken blev det (även om jag provat många fler ”vid sidan av”) och båda kommer från bryggeriet på grannön Åland.

Förra gången var det den lite lättare Brewdolf the Reinbeer (6/10) som jag provade och nu är tiden kommen för den ståtliga julbocken! En öl som kallas ”bock” är en underjäst dryck med ganska hög alkoholstyrka där maltsmaken enligt sed ska dominera smakupplevelsen.

Jag häller upp ölen i ett vanligt provglas och observerar ett fräsande, gyllenbrunt skum åt det mörka hållet. Liksom längtan efter att få riva upp pappret kring den första julklappen, skummar det nästan över av glädje. Kronan försvinner dock snabbt och på bara några sekunder är det som att barnet sitter där med en hög papper framför sig – paketöppnandet är redan slut.

För mig har julafton dock precis börjat. Jag tittar lystet på det som kluckar omkring i glaset och ser en öl, så mörk att ljuset knappt kan tränga igenom. På sidorna av glaset avslöjas dock svaga, djupt mörkröda toner.

Doften består mestadels av mustig, rostad malt, lite lakrits och mörkt kaffe. Alkoholångorna är kännbara trots att ölen ”endast” innehåller 6,8% alkohol – värmande!

Jag tar en liten munfull och låter ölen rulla runt på tungan. Munkänslan är mjuk, varm och len. Smaken bjuder på härligt mörka toner av kaffe, en smula anis(?) men framför allt malt, rostad malt. Eftersmaken är torr och stickig och även om den inte känns besk, biter den ifrån lite.

En större mun öl ger mer rostad malt och lite sötma. Helhetskänslan är fyllig och nu är det lite mindre kaffe, något aningen syrligt och torkad frukt i smaken.

En klunk av ölen ger kvittot på att detta är en äkta bock; smaken domineras av malt men får sällskap av lite torkad frukt och en gnutta caramel.

Till en början tyckte jag att detta var en något intetsägande öl, även om den är välbalanserad. Efter att ha smuttat vidare på den, är jag dock benägen till att säga att den värmer gott i magen – den har inte många karaktärsdrag men det som känns är riktigt bra. Stallhagens Julbock passar nog bra till lite kallskuret framåt kvällen eller varför inte bara som den är, serverad i två glas; ett till dig och ett till din vän.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 30703
Namn Julbock
Volym 330 ml
Pris 29,90:-
Land Finland, Åland
Alkoholhalt 6,8%
Bryggeri Stallhagen

Brewdolf the Reindeer finns i Uppsala, Norrtälje samt ett fåtal andra Systembolag i landet. Den går även att beställa till din lokala butik om du nu inte tar en finlandskryssning innan jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *